IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават на фона на най-ниските запаси в САЩ*

Очакванията за икономическото възстановяване на Китай също оказват подкрепа на цените

10:12 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък, след като американски данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се свили повече от очакваното миналата седмица, а намалението на размера за задължителните минимални резерви за банките от Китайската централна банка засили надеждите за повече стимули и по-силно възстановяване, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 42 цента, или 0,52%, до 80,46 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 45 цента, или 0,6%, до 75,54 долара за барел.

„Значителен спад в петролните запаси в САЩ и очакванията за икономическо възстановяване и повече стимули в Китай подкрепиха цените на петрола“, коментира Тошитака Тазава, анализатор във Fujitomi Securities.

„Напрежението в Близкия изток също накара трейдърите на пазара да купуват петрол“, добави той.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 9,2 млн. барела миналата седмица, съобщиха от Администрацията за енергийна информация (EIA) – над четири пъти повече от очакваните от анализатори, анкетирани от Ройтерс, 2,2 млн. барела.

Този резултат се дължи на резкия спад на вноса на суров петрол в САЩ, тъй като студеното време блокира рафинериите и попречи на доставчиците да пътуват.

Добивът на суров петрол в САЩ е спаднал от рекордните 13,3 млн. барела на ден преди две седмици до петмесечно дъно от 12,3 млн. барела дневно миналата седмица, след като петролните находища замръзнаха заради арктическите студове.

Надеждите за икономическо възстановяване на Китай също стимулират цените на суровината.

Китайската централна банка заяви, че ще намали сериозно размера на задължителните средства, които банките трябва да държат в резерв, в сряда, като се очаква това да доведе до вливането на около 140 млрд. долара в брой в банковата система, сигнализирайки за подкрепа за крехката икономика и фондовите пазари в страната.

Междувременно геополитическото напрежение в Близкия изток остава във фокуса на инвеститорите, въпреки че ръстът на цените е ограничен, тъй като рисковите премии вече са изчислени, коментира Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

„Няма реални прекъсвания при доставките на суров петрол... просто предполагаме, че проблемите в Червено море биха могли да прекъснат петролния поток от региона на добив“, заяви Сачдева.

„Инвеститорите наистина имат нужда от конкретен катализатор, който да стимулира цените още повече и който, честно казано, изглежда, че липсва засега", допълва Сачдева.

*Цените са актуални към 9:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още