IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции повеждат ръстовете на борсите в Европа

Цената на акциите на Nokia се повиши с 11,2%, отразявайки оптимизма около финансовите резултати на компанията за четвъртото тримесечие

19:50 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси записаха ръстове, подкрепени от силното представяне на технологичните акции в региона, докато инвеститорите реагират на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави лихвите непроменени, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,3% до 478,53 пункта.

Френският измерител CAC записа ръст от 0,11 на сто до 7464,2 пункта.

Британският показател FTSE се повиши с 0,03% до 7529,73 пункта.

Германският индекс DAX прибави 0,1% към стойността си, напредвайки до ниво от 16 906,92 пункта.

По-рано през деня ЕЦБ отново остави основните си лихви непроменени на най-високото им ниво от 22 години насам по време на януарската си среща за определяне на политиката. С поредната пауза лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и по депозитното улеснение остават съответно на нива от 4,50%, 4,75% и 4,00 на сто, става ясно от решението на банката.

„Днешното заседание доведе до ясна гълъбова промяна в мисленето на ЕЦБ, като ведомството призна отрицателната страна на растежа и инфлацията в сравнение с прогнозите на ЕЦБ от декември“, коментира Петер Сидоров, старши икономист в Deutsche Bank. „Въпреки че намаляването на лихвените проценти все още не се обсъжда, (Кристин) Лагард остави вратата отворена за ЕЦБ да промени курса бързо, ако данните го оправдават“, добавя той.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 януари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 януари.

Пазарните залози показват шанс за общо 130 базисни пункта намаление на лихвите от страна на ЕЦБ през тази година, което е спад от предишните очаквания за 150 базисни пункта низходяща корекция.

Централната банка на Норвегия също запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 4,50%, както се очакваше от анализаторите.

Междувременно технологичният сектор отчете ръстове, като холандският производител на оборудване за чипове ASML продължи силното си представяне, след като книжата му поскъпнаха с 4,6 на сто.

В Германия книжата на Adidas прибавиха 5,7% към стойността си, като трейдърите се позоваха на добрите новини от срещата на ръководството с анализатори преди представянето на целогодишния отчет на компанията през март.

Цената на акциите на Nokia се повиши с 11,2%, отразявайки оптимизма около финансовите резултати на компанията за четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още