IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Елхим Искра“ очаква 15% спад на приходите от продажби за първото тримесечие

Оптимистичният сценарий включва минимално въздействие на военните конфликти в Украйна и Близкия изток

15:04 | 26.01.24 г.
Снимка: Елхим Искра АД
Снимка: Елхим Искра АД

Приходи от продажби за първото тримесечие на 2024 г. в размер на 10,62 млн. лв. очаква дружеството за акумулатори и стартерни и тягови батерии „Елхим Искра“ в оптимистичния си сценарий, става ясно от финансовия отчет на компанията за последното тримесечие на 2023 г. Това означава спад на приходите от продажби спрямо същия период на предходната година от около 15%, или понижение от около 1,6% спрямо първото тримесечие на 2022 г.

Това са оптимистичните прогнози, които предполагат минимално въздействие на негативните последици от военните конфликти в Украйна и Близкия изток, които се отразяват на икономическата активност и търговията и представляват сериозен риск, както за световната, така и за националната икономика, отчитат от дружеството. Остават високи и несигурността и рисковете, свързани с енергоносителите, основните материали и суровини, нарушените вериги на доставки.

Очакваните продажби през първото полугодие на настоящата година са в размер на 22 млн. лв., което означава понижение от 3% спрямо първото полугодие на 2023 г.

Само за четвъртото тримесечие на 2023 г. дружеството отчита нетни приходи от продажби в размер на 9,6 млн. лв., което представлява понижение от 13,87% спрямо отчетените продажби за същия период на предходната година и повишение от 4,97% спрямо приходите от продажби за четвъртото тримесечие на 2021 г., сочи отчетът на компанията.

Към края на отминалата година „Елхим Искра“ АД отчита нетни приходи от продажби в размер на 40,16 млн. лв. – понижение от 10,42% спрямо приходите от продажби за предходната година и увеличение от 4,45% спрямо 2021 г.

През 2023 г. нарастват приходите от продажби на гелови елементи за батерии, на тягови и стартерни акумулаторни батерии, но се наблюдава спад в приходите от продажби на полутягови акумулаторни батерии и елементи за тягови батерии.

Към края на миналата година най-голям дял в общите разходи за дейността на дружеството заемат разходите за материали – 74,48%, следвани от разходите за персонал – 16,49%. Спрямо 2022 г. има понижение от 15,9% в стойността на материалните разходи, което се дължи на по-малките количества преработени оловни материали, както и на по-малките количества вложени други основни материали и съответно техните цени. Брутната загуба на дружеството към 31 декември 2023 г. е в размер на 680 хил. лв.

През изминалата година „Елхим Искра“ е завършило инвестиционни проекти на обща стойност 707 хил. лв., насочени основно за доставка и модернизация на техническото и технологично оборудване и за подобряване на работната среда. Дружеството е сключило и договор с Министерството на иновациите и растежа за изграждане на фотоволтаични системи за собствено потребление в комбинация с батерии. Общата стойност на проекта е 2,74 млн. лв., като размерът на безвъзмездната финансова помощ е близо 1 млн. лв.

Като рискове пред дейността си през годината дружеството отчита общия макроикономически риск, лихвения риск, инфлационния риск, политическата нестабилност, както и несистематичните рискове, свързани с развитието на отрасъла и спецификите на конкретното дружество.

93% от продажбите на „Елхим Искра“ се реализират на международни пазари и това определя силна степен на обвързаност на финансовите резултатите на дружеството със състоянието и темповете на развитие на икономиките на европейските държави.

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още