IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Софарма“ прави ново увеличение на капитала си чрез варанти

Фармацевтичната компания ще търси близо 29,5 млн. лв. от инвеститорите

17:07 | 26.01.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

„Софарма“ АД обяви ново увеличение на капитала си чрез варанти (емисия с ISIN код BG9200001212), съобщи компанията чрез сайта x3news.com.

Дружеството стартира процедура по увеличение на капитала чрез издаване на до 7 133 246 броя обикновени, поименни, безналични акции, с право на глас, с номинална стойност 1 лв. всяка и емисионна стойност 4,13 лв. за една акция, под условие че акциите от увеличението бъдат записани от притежателите на варанти. Това означава, че дружеството ще търси близо 29,5 млн. лв. от инвеститорите. 

Съветът на директорите на компанията е определил „София Интернешънъл Секюритиз“ АД  за инвестиционен посредник, който да обслужи увеличението на капитала и записването на акции.

Единствено притежателите на варанти имат право да записват акции от предстоящото увеличение на капитала на дружеството. Притежателите на варанти, които не са упражнили правото си да запишат акции от увеличението на капитала, могат да направят това до падежа на емисията при съответните условия и ред. С настъпването на падежа на емисията неупражнените права по варантите се прекратяват.

Право да участват в увеличението на капитала на „Софарма“ АД, като упражнят правата по варантите, имат лицата, придобили варанти най-късно 5 работни дни след по-късната дата между датата на оповестяване на настоящото съобщение по чл. 89т, ал. 2 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) на х3news.com, на интернет страницата на „Софарма“ АД и на избрания да обслужи увеличението на капитала инвестиционен посредник. Това е и началната дата, на която могат да бъдат упражнени варантите чрез записване на акции.

Срок за упражняване на варантите е 15 работни дни, считано от началната дата за упражняване на варантите.

Притежателите на варанти, които искат да упражнят правата по тях, следва да направят изрично изявление за упражняване на варантите, като подадат заявка до упълномощения инвестиционен посредник и заплатят емисионната стойност на записаните акции. Подписката се счита успешна приключила, независимо от броя на записаните акции. 

Пазарната цена на акциите на „Софарма“ на БФБ-София в момента е 6 лв.

През 2023 г. „Софарма“ също увеличи капитала си чрез емисията варанти, като набра над 156 млн. лева – най-голямото набиране на капитал на БФБ-София от 2007 г. насам.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Малко ми е странно кви точно са тия маневри в Софарма.Раздадоха 109 милиона дивидент току що, а в същото време се занимават да търсят 30 милиона от пазара.Имам чувството,че някой там скучае и си търси работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още