IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с леки повишения

Инвеститорите са в очакване на ключови финансови отчети и важни икономически данни

19:58 | 29.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейските борси приключиха търговията в понеделник с леки повишения, докато инвеститорите са в очакване на редица финансови отчети, икономически данни и съобщения от централните банки тази седмица, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,2% нагоре. Акциите на петролните и газовите компании записаха 1% ръст, докато при телекомите има 0,8% понижение.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Регионалният бенчмарк нарасна с 3,1% миналата седмица, затваряйки на най-високото си ниво от януари 2022 г., сочат данни на LSEG. Ръстът беше записан на фона на положителните финансови отчети на някои компании за четвъртото тримесечие и докато пазарът залага все повече, че Европейската централна банка ще започне да намалява лихвените проценти през април.

В четвъртък ЕЦБ запази лихвите и заяви, че е твърде рано да се говори за свиването им, но инвеститорите отбеляха, че членовете на Управителния съвет на ЕЦБ изглеждат по-малко притеснени от вътрешния инфлационен натиск и че покачването на цените се движи към целта.

В сряда Федералният резерв на САЩ ще направи изявление относно паричната политика, а инвеститорите не виждат почти никакъв шанс за понижение на лихвите, въпреки това са силно разделени по отношение на перспективите за март. В четвъртък пък се очаква изявлението на Английската централна банка .

Освен това седмицата ще бъде белязана от ключови финансови отчети. Във фокуса на вниманието попадат технологичните гиганти Microsoft, Apple, Meta, Amazon и Alphabet. В Европа се очакват данните на Philips и Ryanair.

Междувременно тази седмица ще излязат данни за китайската производствена активност, за заетостта в САЩ и предварителна информация за растежа на еврозоната през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още