IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на банките поведоха спадовете на европейските борси

Ценовият ръст при книжата на компаниите от други индустрии не можаха да компенсират липсата на оптимизъм сред инвеститорите

19:59 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на новата порция корпоративни отчети и притеснителните сигнали от финансовия сектор, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,37% до 483,86 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,26% до 16 859,04 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,89% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7588,75 пункта.

Британският измерител FTSE отчете понижение от 0,11 на сто до 7622,16 пункта.

Акциите на банките поведоха спадовете в Европа, като книжата на BNP Paribas поевтиняха с 9,2%, след като френският кредитор отчете изненадващ спад в приходите през четвъртото тримесечие и отхвърли ключовата цел за печалбата.

Цената на акциите на Societe Generale и Credit Agricole се понижи съответно с 4% и 2,8 на сто.

Книжата на холандската банка ING Groep поевтиняха с 6,4%, след като компанията прогнозира по-ниски нетни приходи от лихви през 2024 г.

Цената на акциите на швейцарската фармацевтична компания Roche падна с 5,5%, тъй като пазарът се разочарова от по-скромната от очакваното перспектива на дружеството за тази година.

Книжата на Sanofi междувременно изтриха 4,1% от стойността си, след като френският производител на лекарства пропусна прогнозите за печалбата за четвъртото тримесечие.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 1 февруари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 1 февруари.

Акциите на Dassault Systemes се сринаха с 10,4%, след като френската софтуерна компания обяви, че очаква ръст на приходите в диапазона 8-10% за тази година, което е под очакванията на анализаторите.

Трейдърите не останаха безразлични и към новите данни за инфлацията в еврозоната, която отново тръгва надолу през първия месец на годината, достигайки ниво от 2,8%. Това е с 0,1 процентни пункта по-малко спрямо декември 2023 г. и се доближава все повече до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г., като оттогава насам стабилно намалява, като само през последния месец на миналата година леко се ускори.

Във фокуса на пазарите попаднаха и икономическите данни от Германия, където инфлацията се забавя с повече от очакваното през януари до 3,1%.

Междувременно Английската централна банка (АЦБ) запази лихвените проценти непроменени, като сигнализира за възможност за намаляване на лихвите.

Ден по-рано Федералният резерв на САЩ отговори на пазарните очаквания, като реши да запази лихвите.

Не всички индустрии в Европа обаче записват борсови спадове в четвъртък. Книжата на Shell поскъпнаха с 2,4%, след като енергийният гигант засенчи пазарните прогнози за печалбата през четвъртото тримесечие.

В автомобилния сектор цената на акциите на Volvo Cars се изстреля нагоре с 26,4%, след като шведският концерн обяви, че ще спре финансирането на Polestar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още