IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Телематик ИБ“ предлага нов извънреден дивидент от 0,39 лева на акция

На извънредно общо събрание, което ще се проведе на 11 март, акционерите ще гласуват и обратно изкупуване на акции, за което предстои да се публикуват детайли

13:08 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Телематик Интерактив България“ АД планира да изплати дивидент от неразпределената печалба от минали години и ще започне обратно изкупуване на акции. Това извънредно решение е взел съветът на директорите на дружеството, като то трябва да бъде одобрено и от акционерите.

Извънредното общо събрание, на което ще се гласува предложението на ръководството на компанията за дивидента, е насрочено за 11 март в София, вижда се от съобщение на „Телематик“, публикувано на сайта x3news.com.

Предстои публикуване на поканата за извънредното общо събрание и на материалите, в които вероятно ще бъдат уточнени параметрите на обратното изкупуване. За момента няма публикувани подробности за него.

Извънредният дивидент се предвижда да е в размер на 0,39 лева на акция бруто, или малко над 5,054 млн. лева. Дружеството ще изплати на акционерите гласувания дивидент наведнъж или на траншове в рамките на до 60 дни от провеждането на общото събрание на акционерите, посочва се в публикувания документ на компанията.

През 2023 г. „Телематик“ изплати дивидент на акционерите на два пъти. В края на миналата година акционерите одобриха извънреден дивидент в размер на 0,4 лева на акция бруто, или за почти 5,2 млн. лева. Средствата също бяха отпуснати от натрупаната неразпределена печалба от минали години. Редовният дивидент от печалбата за 2022 г. е в размер на 1 лев на акция бруто.

Печалбата на хазартната компания е под натиск заради по-силно растящите разходи. „Телематик“ увеличава броя на клиентите и на приходите, но разходите растат по-бързо заради засилената маркетингова и рекламна дейност предвид силната конкуренция в сектора, както и по-големите плащания към доставчици на игри, с които споделя приходи.

Увеличават се и платените такси по силата на Закона за хазарта, както и разходите за персонал.

В последната година акциите на „Телематик“ поевтиняват с почти 1,5%, а пазарната капитализация е малко над 178,8 млн. лева.

Свързани компании:

Телематик Интерактив България АД(TIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още