IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават на фона на преговорите по конфликта в Близкия изток*

Пазарът очаква и данните за запасите на САЩ, които вероятно са нараснали с 2,1 млн. барела през седмицата до 2 февруари

09:45 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават съвсем леко в началото на търговията във вторник, докато пазарните участници следят посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Близкия изток, целящо преговори за прекратяване на конфликта в региона, пише Ройтерс.

Блинкен се срещна с краля на Саудитска Арабия в понеделник. Палестинците се надяват, че ще бъде постигнато примирие, тъй като има опасност израелските сили да нападнат Рафах, граничен град с Египет, където се укриват около половината от жителите на Газа.

Предложението за примирие, предадено на „Хамас“ миналата седмица от катарски и египетски посредници, очаква отговора на бойците, които искат повече гаранции, че това ще сложи край на четиримесечната война.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват със 17 цента, или 0,22%, до 78,16 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 15 цента, или 0,21%, до 72,93 долара. И двата бенчмарка поскъпнаха с близо 1% в понеделник, записвайки първия си дневен ръст от четири сесии насам.

Съединените щати продължиха кампанията си срещу подкрепяните от Иран хути, чиито атаки към търговски кораби възпрепятстваха преминаването по някои ключови световни маршрути за търговия с петрол.

В Русия два украински дрона удариха най-голямата петролна рафинерия в южната част на страната в събота, заяви източник от Киев пред Ройтерс. Това беше най-скорошната от поредица атаки срещу руски петролни съоръжения, която засегна руския износ на нафта.

Пазарните участници очакват данните за запасите от суров петрол на САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно във вторник, като петеима анализатори, анкетирани от Ройтерс, смятат, че запасите от суров петрол са се увеличили с около 2,1 млн. барела през седмицата до 2 февруари.

Междувременно Саудитска Арабия запази цената на основния си сорт суров петрол за март, тъй като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) ограничиха добива си, за да предотвратят излишък на пазара. В началото на март ОПЕК+ трябва да реши дали да удължи съкращенията и през второто тримесечие.

"Очакваме групата поне частично да удължи намаленията си и през следващото тримесечие, което би трябвало да запази баланса на пазара и да гарантира, че цените ще се задържат на нива от около 80 долара за барел", заяви Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING.

*Цените са актуални към 9:22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още