IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай сменя председателя на Комисията за регулиране на ценните книжа

Държавният съвет заяви по-рано, че са нужни повече мерки за стабилизиране на борсата

16:29 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай замени председателя на своята Комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) след едногодишен спад на пазара, който в последните няколко дни е все по-чувствителна тема за властите в Пекин.

И Хуейман, председател на Комисията за регулиране на ценните книжа в Китай, ще бъде заместен от У Цин, заместник-партиен секретар на Шанхай, съобщава обществена информационна агенция, цитирана от The Wall Street Journal.

Този ход последва зачестилите опити на регулаторите и властите да сложат край на продължителния спад на Китайския фондов пазар, който засегна доверието сред индивидуалните инвеститори в страната. Миналия уикенд хиляди гневни инвеститори заляха с гневни коментари публикации на посолствата на САЩ, Индия, Япония и Китай в социалните мрежи.

Решението за замяната на И Хуеймай наподобява отстраняването на друг бивш ръководител на Комисията преди осем години – Сяо Ган, който беше начело на регулатора по време на сериозните разпродажби през лятото на 2015 г. и въведе механизъм за прекъсване на търговията в дни, когато цените на акциите са паднали рязко. Това доведе до още по-голяма загуба на доверие в Комисията и още през януари следващата година Сяо беше заменен.

Държавният съвет на Китай миналия месец заяви, че са нужни повече мерки за стабилизиране на фондовия пазар и повишаване на доверието, а оттогава насам CSRC направи няколко изявления, опитвайки се да успокои притесненията на инвеститорите.

И Хуейман е ръководил среща на CSRC в неделя, по време на която регулаторът е обещал да защити стабилността на капиталовия пазар, става ясно от официалните изявления.

Акциите поскъпнаха във вторник, след като звено на Китайския суверенен фонд заяви, че е разширило притежанията си от борсово търгувани фондове. Пазарът получи и подкрепа от допълнителните обещания на CSRC за повишаване на доверието и някои промени при правилата за търговията тази седмица.

Китайските акции се повишиха в сряда, преди да бъде обявено отстраняването на Хуейман. Китайският бенчмарк CSI 300 напредна с 1%, а Shanghai Composite завърши деня с ръст от 1,4%.

Последните ръстове обаче не компенсираха понижението на китайските индекси от миналия месец. CSI 300 навлезе в четвъртата си поредна година на спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още