IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще се опита да предотврати необичайни пазарни колебания

Борсовият регулатор ще следи за дейности като манипулиране на пазара, злонамерени къси продажби, търговия с вътрешна информация и измамно емитиране на акции

16:00 | 04.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се зарича да поддържа стабилността на капиталовия пазар и решително ще предотврати необичайни пазарни колебания, докато разпродажбата на акциите в страната се задълбочи, обяви националният борсов регулатор, цитиран от Bloomberg.

Властите ще работят активно със съответните страни и ще координират прилагането на различни мерки за стабилизиране на пазара и повишаване на доверието, изтъква Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC).

Разпродажбите на китайски акции се задълбочиха миналата седмица, като ключов индекс падна до петгодишно дъно. Индексът CSI 300 се срина с 6,3% през януари, което е рекорден шести пореден месец на загуба. Това беше последвано от очакванията за спасителен пакет от 2 трлн. юана (278 млрд. долара) и решението на централната банка да намали съотношението на задължителните резерви на банките.

CSRC ще предприеме строги мерки срещу незаконни дейности като манипулиране на пазара, злонамерени къси продажби, търговия с вътрешна информация и измамно емитиране в съответствие със закона. По-рано Китай спря заемането на определени акции за къси продажби в опит да подкрепи спада на борсите.

Органът също така ще увеличи усилията си за насочване на повече средносрочни и дългосрочни фондове към пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 04.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още