IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга достъпа до офшорни инвестиционни фондове

Пекин се опитва да спре изтичането на инвестиции, включително и със забрана на продажбите на местни акции

07:18 | 26.01.24 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските власти затягат лимитите за изтичане на капитали, като ограничават достъпа до фондове, които инвестират в офшорни ценни книжа.

Около една трета от китайските фондове, които инвестират в чуждестранни ценни книжа по схема, заобикаляща строгия капиталов контрол, обявиха в известия на фондовата борса, че са спрели или ограничили продажбите на инвеститори на дребно, за да поддържат стабилни операции и „да защитят интересите на инвеститорите“, пише FT.

Базиран в Пекин мениджър на фонд с фокус върху американски акции казва, че са получени неофициални инструкции от Шанхайската фондова борса да се намалят продажбите на такива продукти, насочени към задгранични пазари, след като търсенето е „преминало през покрива“.

Китайските власти многократно се опитваха да спрат продължителната разпродажба на местни акции през последната година. Усилията им не доведоха до подобряване на инвеститорските настроения, които търсят по-добра доходност другаде.

Нарастващата популярност сред инвеститорите на дребно на целевите чуждестранни фондове увеличава опасенията на регулаторите за изтичането на капитали. Financial Times съобщи миналия август, че най-големите фондови къщи в Китай се доближават до лимитите на правителствените квоти за офшорни инвестиции.

Правителствената схема за квалифицирани вътрешни институционални инвеститори позволява на банки, брокерски компании и мениджъри на активи да заобикалят строгия капиталов контрол в Китай. Купуването на фондове, предлагани чрез схемата QDII, е единственият законен начин за китайските инвеститори на дребно да правят вложения в чуждестранни акции и облигации.

Увеличаването на търсенето от страна на инвеститорите доведе до достигане на квотата на някои фондове. Други фондове са инструктирани от властите да забавят или в някои случаи да спрат продажбите на фондовете.

Публичните документи показват, че 79 китайски фонда, които участват в схемата QDII, са спрели продажбите на инвеститори на дребно, а 53 са ги ограничили. Заедно те съставляват около 30 процента от всички фондове, които участват в програмата и са насочени към задгранични пазари извън Хонконг. Сред тях са и фондове, управлявани от JPMorgan Asset Management и Manulife Investment Management.

От JPMorgan не са отговорили на запитване за коментар, а от Manulife са отказали коментар.

Отделно множество китайски брокерски компании, които продават инвестиционни продукти на инвеститори на дребно чрез схемата QDII, посочват в публични документи, че регулаторите, вкл. и Шанхайската фондова борса, предприемат репресии срещу „ненормалната търговия“ на борсово търгувани фондове, които инвестират в чуждестранни акции.

Брокерските компании казват, че регулаторите са поискали по-специално спиране на трансакции, включващи ETF-и, проследяващи индексите MSCI USA 50, Nasdaq 100 и японския Nikkei 225.

Строго контролираните квоти по схемата QDII засилват конкуренцията на инвеститорите, като ETF-и, които отговарят на изискванията, се търгуват доста над тяхната нетна стойност на активите. Пекин отпуска обща квота в размер на 166 млрд. долара за 186 институции за инвестиции съгласно QDII към края на 2023 г., което е леко увеличение в сравнение с 2021 г.

„Силно растящото търсене, от една страна, и ограниченията на квотите, от друга страна, допринасят за „горещата“ ситуация, в която попадат фондовете съгласно QDII в момента“, коментира Дин Уъндзие, глобален стратег за капиталови инвестиции в China Asset Management.

Според Дин апетитът за фондове, свързани с японския индекс Nikkei, е станал „ирационален“ този месец, като един от тях се търгува с 20% премия към стойността на активите си. Фондовете, насочени към САЩ и Индия, също са популярни.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа и Шанхайската фондова борса не са отговорили на искания на медията за коментар.

В отделна стъпка за подкрепа на цените на китайските акции, които продължиха да поевтиняват рязко този месец, властите са инструктирали някои институционални инвеститори да не продават местни акции. От октомври пазарните регулатори предоставят частни инструкции на някои инвеститори, така че да не станат нетни продавачи на акции.

Китайският бенчмарк индекс CSI 300 се понижи с близо 5 процента от началото на 2024 г., като продължава спада от 2023 г., подхранен от разочарованието от правителствените политики и продължаващите опасения за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още