IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отбелязва най-дългата си печеливша серия от пет месеца

Анализаторите на JPMorgan са оптимистично настроени за представянето на зелената валута през първото полугодие

12:00 | 10.02.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Показател на Bloomberg за щатския долар е продължил да нараства за шеста поредна седмица, отбелязвайки най-дългата си победна серия от началото на септември, съобщава медиата.

Доларовият спот индекс на Bloomberg се е повишил с 0,2% през седмицата до 9 февруари, с което шестседмичният му ръст и увеличението му от началото на годината достига 2,4%. Доларовият индекс на ICE бележи повишение в пет от последните шест седмици, с което увеличението за 2024 г. достига 2,7%. Доларът отчита повишенията, след като през ноември и декември записа спад от 5%.

Финансовите пазари намаляват залозите си за лихвени понижения за 2024 г. след силен доклад за заетостта през януари, както и след ясното послание от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и колегите му, че спад на лихвите през март не стои като възможност. В петък доходността както по двегодишните, така и по петгодишните държавни ценни книжа се покачиха спрямо съответните си върхове от 2024 г. Доходността по 10-годишните облигации бяха с по-малко от 1 базисен пункт под върха си от началото на годината.

„Мотивацията за нашата бича прогноза за долара е постоянният растеж на САЩ и изключителното представяне на доходността. Тази прогноза остава без промяна“, написаха анализатори на JPMorgan в доклад от петък.

Те отбелязват, че гълъбовият подход на Фед – и евентуалното смекчаване на паричната политика, са недостатъчни, за да предизвикват слабост на долара, тъй като циклите на облекчаване в много от големите централни банки в света изглеждат „силно синхронизирани“.

В същото време стабилното представяне на Доналд Тръмп на първичните избори на републиканците показват изборите през ноември като важен рисков фактор за бичите настроения към долара.

„Продължаваме да виждаме силни аргументи доларът да остане устойчив през първото полугодие“, заключава американската банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 10.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още