IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижената доходност при облигациите подкрепи търговията с акции на Wall Street

Трейдърите продължиха да следят сезона на отчетите, където компаниите продължават да предоставят смесени резултати

23:15 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските индекси отчетоха ръстове за втора поредна сесия, подкрепени от спада в доходността по американските държавни облигации, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 348,85 пункта, или с 0,91%, до ниво от 38 773,12 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,58% до 5029,73 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от  0,3% до 15 906,17 пункта.

Акциите на Tesla и Meta поведоха ръстовете на Wall Street, като поскъпнаха съответно с 5,6% и 2,5 на сто. Цената на книжата на Wells Fargo се повиши с над 7,4%, след като стана ясно, че Службата за валутен контрол (OCC) e премахнала наказанието за компанията.

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за американските продажби на дребно, които се свиват с повече от очакваното през януари. Продажбите на дребно са намалели с 0,8% миналия месец, информира Министерството на търговията, като резултатът е бил потиснат и от лошото време. Данните за декември бяха ревизирани в низходяща посока, за да отчетат ръст на продажбите от 0,4% вместо 0,6%, както беше съобщено по-рано.

Междувременно Федералният резерв публикува доклад за фабричното производство в САЩ, което се понижава през януари за първи път от три месеца, отразявайки спада в производството на моторни превозни средства, машини и метали. Спадът от 0,5% в промишлената продукция контрастира с ръста от 0,1% месец по-рано. Общото промишлено производство, което включва мини и фирми за комунални услуги, спада с 0,1% през януари, тъй като тежкото зимно време доведе до забавяне на миннодобивната дейност.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 15 февруари. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 15 февруари.

Продължава и сезонът на отчетите, като по-рано в четвъртък Tripadvisor успя да засенчи пазарните прогнози, като акциите на компанията приключиха сесията с ръст от около 11%.

От друга страна книжата на Cisco поевтиняха с близо 2 на сто, след като технологичната фирма обяви съкращения в работната сила и слаби прогнози за продажбите.

Цената на акциите на Deere се понижи с 6 на сто, след като производителят на селскостопанско оборудване понижи насоките си за целогодишната нетна печалба.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 4,242% и 4,419 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчете спад от 0,42% до 104,28 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с 1,6% до 82,91 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 1,98% до 78,16 долара за барел.

Цената на златото на спот пазара се понижи с 0,1% до 1991,09 долара за тройунция, достигайки най-ниското си ниво от 13 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още