IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови опасения за търсенето на петрол натежават на цената на суровината*

Високата инфлация в САЩ е предпоставка за по-ниско потребление на горива

08:08 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в първия ден от седмицата, а вниманието на инвеститорите отново се върна към перспективите за търсенето, след като докладът за производствените цени в САЩ отчете по-висока от очакваното инфлация. Тези резултати засилиха опасенията, че упоритият ръст на цените и по-високите лихвени проценти ще ограничат потреблението на горива, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 63 цента, или 0,75%, до 82,84 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 45 цента, или 0,57%, до 78,74 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха в петък, тъй като геополитическото напрежение в Близкия изток компенсира забавянето при търсенето, прогнозирано от Международната агенция по енергетика.

„Цената на WTI и Брент спада в понеделник сутринта, тъй като инвеститорите се опасяват за търсенето след значителното ускорение на ръста на производствените цени в САЩ“, коментира анализаторът на Phillip Nova Приянка Сачдева в бележка.

Цените на производител в САЩ са се повишили повече от очакваното през януари на фона на силен ръст при услугите, което може да подкрепи опасенията за инфлацията.

Пазарите тепърва ще анализират и перспективите за търсенето от Китай след празничната седмица, а Денят на президентите в Съединените щати (19 февруари) се очаква да запази търговията относително спокойна.

През уикенда напрежението в Близкия изток отново се изостри, тъй като израелските нападения възпрепятстваха работата на втората по големина болница в Газа, а йеменските хути, подкрепяни от Иран, признаха, че са нападнали петролен танкер, пътуващ за Индия.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще може да се справи с „повечето смущения“, пишат анализатори на ANZ Research в клиентска бележка, тъй като свободният ѝ капацитет е на осемгодишен връх от 6,4 млн. барела дневно.

"Пазарът си припомни и несигурните перспективи за търсенето, след като Международната агенция по енергетика предупреди, че то ще загуби инерция през 2024 г.", заявиха от ANZ. Агенцията прогнозира и излишък на пазара през годината.

Отделно от това в Европа не е ясно дали смъртта на Алексей Навални, най-известния опозиционер на президента Владимир Путин, ще предизвика нови санкции срещу Москва, втората по големина износителка на суров петрол в света.

*Цените са актуални към 8:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още