IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ямболен“ прави следващата крачка към отписването си от борсата

Общо събрание на акционерите е насрочено за 20 март, за да се гласува делистването, както и съответните промени в устава

10:45 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Ямболен“ АД прави следващата крачка към отписването си от борсата.

За 20 март е насрочено общо събрание на акционерите, на което да се гласува делистването на компанията, както и официално да се промени предмета ѝ на дейност – изграждане на фотоволтаични централи за производство на електроенергия за собствени нужди и продажба, монтажна и ремонтна дейност и др.

Документите за общото събрание са публикувани на сайта x3news.com.

От компанията посочват, че акциите ѝ не се търгуват активно на БФБ-София от дълго време и отписването ѝ от регистъра на публичните дружества няма да навреди на интересите на акционерите.

„Публичният статут води до допълнителни административни задължения и разходи, което се отразява негативно върху оперативното управление и върху финансовите резултати на дружеството“, пише в поканата за общото събрание, където е обявен дневният ред.

В тази връзка акционерите ще гласуват и промяна в предмета на дейност на „Ямболен“, както и на устава. Дружеството – някога голям производител на изкуствени влакна, вече се насочва към възобновяемата енергия, след като миналата година построи фотоволтаична централа за 15 млн. лева на терените си.

Във връзка с отписването му от регистъра на публичните дружества акционерите на „Ямболен“ ще гласуват и разпускането на одитния комитет.

Мажоритарният акционер на дружеството – „Еникорп“ АД, проведе търгово предложение, което беше прието от трима миноритарни акционери. Така мажоритарят вече държи над 94,1% от „Ямболен“.

Компанията „Еникорп“ АД стана мажоритарен акционер в „Ямболен“ към края на миналата година, след като изкупи акциите на предишните основни акционери – „Ламара“ ЕООД, което държеше 34% от капитала, и „Химимпорт Инвестмънт енд Фъртилайзър Инк.“, регистрирано на Британските Вирджински острови, което държеше 56,5% от капитала на дружеството.

„Ямболен“ още преди години спря основното си производство – на синтетични влакна и химически вещества. Основните приходи на компанията идваха от дейността по пречистване на води в индустриалната зона на Ямбол, където се намира базата ѝ, и от отдаване на имоти под наем.

Свързани компании:

Ямболен АД(YAMB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още