IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon заменя аптеките Walgreens в индекса Dow Jones Industrial Average

Uber пък измества авиокомпанията JetBlue Airways Corp. в индекса за транспортния сектор Dow Jones Transportation Average

07:45 | 21.02.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Гигантът в електронната търговия Amazon.com Inc. ще замени веригата аптеки Walgreens Boots Alliance Inc. в състава на американския борсов индекс на сините чипове Dow Jones Industrial Average (DJIA), се казва в съобщение на S&P Dow Jones Indices.

Промяната в индекса бе обявена след края на търговската сесия във вторник и е свързана с решението на веригата за търговия на дребно Walmart Inc. да направи сплит на акциите си в съотношение 3 към 1, се казва в съобщението на доставчика на индекси. Този ход ще намали теглото на Walmart в Dow, който е ценово претеглен и включва акциите на 30 компании. Walmart ще остане в състава на индекса.

Промяната ще влезе в сила преди началото на търговията в понеделник, 26 февруари.

"Със сигурност отдавна трябваше да настъпи сериозна промяна в Dow Jones Industrial Average. Ако някоя компания представя икономиката на САЩ по-добре от Amazon, не мисля, че сме я открили", коментира решението пред Bloomberg Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Wealth. "Тя замества друга компания, насочена към потребителите, така че балансът на индекса остава същият".

Борсовият възход на Amazon - акциите на компанията са поскъпнали с 80% за последните 12 месеца. Графика: Bloomberg Борсовият възход на Amazon - акциите на компанията са поскъпнали с 80% за последните 12 месеца. Графика: Bloomberg

Включването на Amazon в индекса е поредният етап от бързото разрастване на търговците на дребно през последното десетилетие. Amazon, основана през 1994 г. като онлайн книжарница, сега се слави с това, че продава всякакви стоки и управлява най-големия бизнес за облачни изчисления в света. Базираната в Сиатъл компания е вторият по големина работодател в частния сектор в САЩ след Walmart.

"Отразявайки развиващия се характер на американската икономика, тази промяна ще увеличи експозицията към търговията на дребно, както и към други бизнес области, в DJIA", се казва в съобщението на доставчика на индекса.

Освен това компанията за споделено пътуване Uber Technologies Inc. ще замени авиокомпанията JetBlue Airways Corp. в индекса за транспортния сектор в САЩ Dow Jones Transportation Average, сочи още съобщението.

Това решение има за цел да помогне на индекса да добие експозиция към сектора на споделеното пътуване. Промяната в индекса е продиктувана от ниското тегло на JetBlue в него, което е по-малко от половин процентен пункт поради ниската цена на акциите му. При ценово претеглените индекси акциите с много ниски цени не оказват съществено влияние.

След новината акциите на Amazon поскъпнаха с 1,5% по време на търговията след края на сесията, докато тези на Walgreens поевтиняха с над 3%. Книжата на Uber поскъпнаха с 1%, а цената на JetBlue се понижи с 0,4%.

Повече от век след създаването си Dow губи част от превъзходството си като измерител на настроенията на инвеститорите, но остава най-ексклузивният регистър на американския корпоративен елит. Като такъв, промените в неговия състав са лакмус за тенденциите в индустрията в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още