IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси оставят зад гърба си един успешен февруари

Цената на акциите на испанската фармацевтична компания Grifols нарасна с 18,35%, оглавявайки Stoxx 600

19:45 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата и първия ден от март с рътове, оставяйки зад гърба си един успешен февруари, докато инвеститорите оценяват последните данни за инфлацията в еврозоната, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,6 на сто до 497,58 пункта.

Германският измерител DAX отчете ръст от 0,32% до 17 735,07 пункта.

Френският показател CAC записа повишение от 0,09% до 7934,17 пункта.

Британският индекс FTSE прибави 0,69% към стойността си, покачвайки се до равнище от 7682,5 пункта.

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за инфлацията в еврозоната, като годишният ръст на цените се забавя до 2,6% през февруари спрямо 2,8% месец по-рано. За сравнение, година по-рано нивото на инфлация в блока беше 8,5 на сто.

На месечна основа се наблюдава ускорение до 0,6%, след като еврозоната отчете дефлация през януари.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 1 март. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 1 март.

Европейската централна банка (ЕЦБ) внимателно ще оцени тези данни преди да проведе следващото си заседание. Трейдърите продължават да залагат, че регулаторът ще започне да облекчава паричната си политика тази година, като юни се разглежда като стартов месец за понижаването на лихвите.

Акциите на германския производител на камиони Daimler Truck поскъпнаха с над 18,1%, въпреки че компанията прогнозира печалба за тази година, която няма да се различава много от резултата през предходната. Концернът очаква коригирана оперативна печалба на ниво като това от миналата година и приходи в размер на 57 млрд. евро спрямо 55,9 млрд. евро за 2023 г.

Цената на акциите на испанската фармацевтична компания Grifols нарасна с 18,35%, оглавявайки Stoxx 600.

На дъното на общоевропейския индекс се озова логистичната фирма Kuehne & Nagel, чиито книжа поевтиняха с 13,5% след разочароващ отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още