IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на търсенето от най-големите потребители подкрепя цените на петрола*

За седмицата и двата бенчмарка на петролния пазар се насочват към лек спад

09:07 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък, подкрепени от нарастващото търсене при най-големите потребители в света, Съединените щати и Китай, след като Федералният резерв на САЩ даде положителен сигнал за възможността за намаляване на лихвените проценти, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 55 цента, или 0,66%, до 83,51 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 65 цента, или 0,82%, до 79,58 долара за барел.

И двата бенчмарка вървят към лек седмичен спад, като Брентът е напът да изтрие 0,1% от цената си, а WTI се насочва към поевтиняване от 0,5%.

Данни от Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ показват, че запасите от бензин в САЩ са намалели с 4,5 млн. барела миналата седмица, а запасите от дестилати са се свили с 4,1 млн. барела.

„Тъй като шофьорският сезон в САЩ наближава, пазарът може да стане още по-затегнат през следващите седмици“, коментират от ANZ Research в бележка.

В Китай вносът на суров петрол е нараснал с 5,1% през първите два месеца на 2024 г. спрямо година по-рано, а потреблението на горива в Индия се е увеличило с 5,7% през февруари на годишна база на фона на силната производствена активност в третия по големина вносител и потребител на петрол в света.

Предвид факта, че февруари тази година бе 29 дни, вносът на суров петрол в Китай се е увеличил с 3,3% на годишна база, каза Capital Economics в бележка, в съответствие с очакванията за ръст на търсенето за годината.

„Годишният растеж обаче ще бъде значително по-нисък, отколкото през 2023 г., когато краят на ограниченията покрай Covid предизвика скок на активността в транспорта и пътуванията“, добави той.

Оказвайки допълнителна подкрепа за цените на петрола, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в четвъртък, че централната банка на САЩ "напредва" в това да добие достатъчно увереност, че инфлацията се забавя достатъчно, за да започне да намалява лихвените проценти.

„Слабостта на щатския долар може да е оказала известна подкрепа досега, тъй като коментарите на Пауъл не бяха толкова ястребови**, колкото първоначално се очакваше“, заяви Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG.

В Канада петролопроводът Keystone на TC Energy заработи отново в четвъртък, след като временно ограничи основния канал за канадски петрол към САЩ, което беше един от факторите, подкрепящи цените през предходната сесия.

*Цените са актуални към 8:50 ч.

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още