IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции изгубиха инерция в четвъртък

Общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи на финала на сесията, след като по-рано през деня докосна нов исторически връх

20:20 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции изгубиха инерция в четвъртък, след като достигнаха поредица от рекордно високи стойности през последните седмици, заради съмненията за устойчива инфлация в САЩ.

Общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0,18% до 506,4 пункта в сесията, след като по-рано през деня докосна нов исторически връх.

В Германия DAX спадна с 0,11% до 17 942,04 пункта, във Франция CAC 40 се повиши с 0,29% до 8161,42 пункта, а във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,37% до 7743,15 пункта.

Забавянето на инфлацията в еврозоната, надеждите за намаляване на лихвите и силните корпоративни отчети тласнаха Stoxx 600 нагоре с 5,7% тази година, отбелязва „Ройтерс“.

Акциите на минно-добивните компании са най-губещи в четвъртък, като поевтиняват с 1,4% заради спада на цените на основните и благородните метали.

Embracer се съгласи да продаде избрани активи от дъщерното си дружество Sabre Interactive за 247 млн. долара, като по този начин преустанови всички операции в Русия. Акциите на шведската игрална компания обърнаха ранните печалби до спад от 11,2%.

Акциите на Grifols паднаха с 9,3%, след като агенциите за кредитен рейтинг Fitch и S&P понижиха рейтингите на испанския производител на лекарства.

Същевременно акциите на Encavis скочиха с 25,2%, като станаха най-поскъпващите книжа от Stoxx 600, след като частната инвестиционна компания KKR пусна оферта за поглъщане на стойност 2,8 млрд. евро на германския производител на електроенергия.

Германският производител на оръжия Rheinmetall заяви, че очаква рекордни продажби и повишена рентабилност тази година. Това доведе до ръст на акциите с 5,3%.

В САЩ цените на производител се увеличават повече от очакваното през февруари, което разпалва страховете за ново ускоряване на инфлацията и поставя под съмнение дали Федералният резерв ще може да започне да намалява лихвените проценти през юни.

Междувременно от Европейската централна банка изглежда са обединени зад евентуално решение за намаляване на лихвените проценти през юни, но в четвъртък се прокраднаха някои противоречиви мнения относно времето и темпото на евентуалното намаление на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още