IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола ограничава ръста си в очакване на повече доставки от Русия*

В началото на сесията водещите сортове петрол на пазарите записаха четиримесечен пик на цената си

08:24 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола ограничава ръста си, отчетен в последните дни, след като стана ясно, че доставките от Русия се увеличават, пише Ройтерс. Търговците са внимателни в очакване и на заседанието на Федералния резерв на САЩ, което започва по-късно днес (19 март). Прогнозите са, че институцията ще запази без промяна основната лихва в страната.

В сутрешната сесия двата водещи сорта на петролните пазари поевтиняват с около 0,3%, след като в първата сесия за седмицата записаха четиримесечен пик на цената си. На търговията повлияха данните за стабилизиране на китайската икономика през февруари и намаления износ от Ирак и Саудитска Арабия.

Тази сутрин обаче американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 82,53 долара за барел. Европейският "Брент" достига до цена от 86,67 долара за барел.

В последните дни руските рафинерии са под засилен обстрел с дронове и според оценки на анализатори ограничен е поне 12% от капацитета за преработка на петрол. Руските власти потвърдиха, че през тази година ще има спад на производството на горива, но заявиха, че петролът, който не може да бъде преработен в Русия, ще бъде изнесен на пазарите.

Същото сочат и прогнозите на анализаторите от JP Morgan, според които капацитетът на преработка на Русия намалява с 300 хил. барела на ден, които се очакват на пазара в следващите седмици.

Анализаторите следят внимателно и търсенето на авиационно гориво, чийто пик е през лятото. Прогнозите са, че ръстът ще бъде ограничен от забавянето на световната икономика, което ще ограничи пътуванията.

*Данните са актуални към 8:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още