IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street си взема почивка от рекордите през миналите дни

Водещите индекси са напът да запишат пети пореден месец с ръстове

22:34 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street отстъпиха от рекордните стойности, постигнати през миналата седмица, но са напът да запишат пети пореден месец с ръстове, пише CNBC. Търговската седмица е съкратена заради Великденските празници.

През миналата седмица Dow Jones записа най-добрата си седмица от декември 2023 г. насам и дори за първи път прескочи нивото от 40 000 пункта по време на търговията. В първата сесия на Страстната за католиците седмица индексът загуби 0,41% до 39 313,64 пункта.

За широкия S&P 500 спадът е от 0,31% до 5218,19 пункта, а Nasdaq, в чийто състав преобладават технологични компании, затвори на ниво от 16 384,47 пункта, което е понижение от 0,27 на сто.

Сред големите губещи днес е Unites Airlines, чиито акции поевтиняха с 3,4% до 44,89 долара за брой, след като Федералната служба за авиация съобщи, че ще засили контрола си по отношение на компанията след няколко инцидента, свързани с безопасността.

Intel загуби 1,74% от цената на акциите си, които затвориха сесията на ниво 41,83 долара за брой, след публикация във Financial Times, според която Китай публикува наръчник, забраняващ на компютри и сървъри, използвани от държавни институции да са с чипове на компанията.

Доклад на UBS предупреждава за известни краткосрочни слабости на пазара, но очакванията за цялата 2024 година са позитивни. "Нашият основен сценарий е за меко кацане в САЩ, при което икономическият растеж се забавя, инфлацията намалява и лихвите падат", пише банката, но предупреждава, че част от позитивните новини вече са оценени от инвеститорите.

В същото време Morgan Stanley прогнозира намаляване на лихвата на четири пъти от страна на Федералния резерв.

Цената на петрола се повиши с малко повече от 1,5% на фона на атаките с дронове по енергийната енфраструктура в Русия, както и публикацията на Ройтерс, според която властите в Русия са наредили на петролни компании да ограничат добивите през второто тримесечие.

Америкаският лек суров петрол (WTI) затвори на ниво малко под 82 долара за барел, докато сортът "Брент" достигна до 86,57 долара за барел.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0837 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2635 долара за брой.

Цената на златото продължава да се повишава в очакване на първите стъпки на Федералния резерв на САЩ  за намаляване на лихвите. Ценният метал се търгува за 2172,30 долара за тройунция, което е повишение от 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още