IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога инвеститорите трябва да яхат американския фондов пазар?

С наближаването на сезона на отчетите те навлизат в деликатна фаза

07:35 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Влакът беглец, какъвто е американският фондов пазар в момента, се движи толкова бързо, че някои инвеститори се чудят дали могат да скочат от него, без да си счупят крайник, пише колумнистката на Financial Times Кейти Мартин. Това е сложна маневра. Американският индекс S&P 500 приключи първото тримесечие на тази година с ръст от 10 процента, в допълнение към 11-процентното покачване през последното тримесечие на миналата.

Няколко европейски индекса, като германския Dax и италианския FTSE MIB, отговарят на или дори побеждават това представяне в местна валута, а Япония остава в динамичен режим. Дори британският индекс FTSE 100 се доближава до рекорден връх, с цялата грациозност на Мистър Бийн на кънки при буря, носещ две купи яйчен крем в тъмното. Ръстът си е ръст, но на ниво от 3 процента печалбите за първото тримесечие във Великобритания са много по-скромни.

Но мащабът на възхода в САЩ и тежестта на пазарната капитализация зад него (само Apple е почти два пъти по-голяма от Dax, например) означава, че това е, което има значение. И изглежда неудържимо.

Goldman Sachs дори очертава правдоподобна траектория за S&P 500 до границата от 6000 пункта, около 14 процента над сегашното му ниво, ако „изключителността на акциите с мегакапитализация“ продължи. Това не е основният сценарий на банката, но след като нейната цел за индекса от 5200 пункта за тази година вече бе надмината, главният ѝ стратег за щатските акции Дейвид Костин излага това като потенциална рамка за супер бичи пазар.

„Странностите продължават“, коментира Андрю Пийз, главен инвестиционен стратег на Russell Investments в Лондон. „Начинът, по който нещата се промениха, е странен“, казва той. Главоломният обрат в пазарните очаквания относно намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв - от шест понижения, калкулирани в цените към началото на годината, до три сега - не успя да засегне представянето на фондовия пазар.

Все повече парични мениджъри с по-песимистична представа за това накъде се насочват пазарите скачат от влака, посочва Пийз, като всичко това изнервя онези, които се чудят дали нещата не са отишли твърде далеч. Но за неговия дългосрочен фокус, с много клиенти на пенсионни фондове, това не е достатъчно силно, за да предизвика действие. „Трудно е да имаш категорична гледна точка точно сега“, каза той.

„Това ще приключи, когато и последната „мечка“ се включи, което все още не се е случило, или пазарът ще бъде ударен от някаква информация, от което може да ни дели известно време“, допълни още.

Това мнение се поддържа и от френската компания Edmond de Rothschild Asset Management, която наскоро намали експозицията си към акциите до „подпазарна“ спрямо бенчмарковете. „Не беше спешно да се намали рискът“, каза Бенджамин Мелман, главен инвестиционен директор във фамилната група. Но той е „озадачен“ от склонността на пазара да отхвърли признаците на нарастваща инфлация в САЩ и е обезпокоен от това, което нарича „балонна среда“, доминирана от непоклатима вяра в американската изключителност.

„Инвеститорите в САЩ са убедени, че американският технологичен сектор не може да бъде предизвикан“, коментира неговият колега Жак-Орелиен Марсиро, който отразява глобалните технологии от 15 години. „Европейските инвеститори се страхуват повече“, посочва той.

Така че дилемата е доста ясна. Инвеститорите – професионални и дребни – могат или да решат, че трендът е техен приятел, и да се придържат към нещо, което инстинктът им казва, че изглежда надуто, или да заемат контра позиция, че подемът ще завърши със сълзи, залагайки на спад. Последното е залог с потенциал за болезнена грешка.

Една инвестиционна къща, познаваща това усещане, е GMO, която е известна с предупрежденията си през годините за сривове на американските акции. Сега Бен Инкър, съ-ръководител на разпределението на активи там, заявява, че има „много неща, от които се вълнуваме“, но не на популярните места.

„Просто е все по-трудно да бъдете въодушевени от притежаването на S&P 500 заради това колко добре се справя този индекс напоследък и колко високи са оценките“, посочва той и допълва: „Няма гаранция, че мегаакциите в САЩ ще спаднат утре, но не виждаме наистина добра възвръщаемост оттук насетне“. Вместо това той поглежда към подценени книжа с „фундаментална стойност“ в Европа и другаде, които според него предоставят някои изумителни възможности.

Както признава Инкър, ако големите американски акции спаднат по някаква причина, по-евтините части от световния фондов пазар също ще спаднат. Така че до известна степен това са двете страни на една и съща монета.

Всичко това означава, че, особено с приближаването на сезона на отчетите за първото тримесечие в САЩ през април, инвеститорите навлизат в деликатна фаза. „Водещите мениджърите на активи не казват „Аз съм кралят на света“, хвърляйки пари във всичко“, изтъква Ален Бокобза, ръководител за глобалното разпределение на активи във френската банка Société Générale. „Те все още са дисциплинирани.“ Но всички пътища все още водят към САЩ, каза той. Бокобза смята, че S&P 500 се насочва към 5500 пункта, ако макросредата остане като цяло стабилна, а пазарите на облигации - спокойни.

Но постоянното покачване на американските акции е „опасно“, защото е толкова утвърдена консенсусна търговия, предупреждава той. „Ако се придържате към него, означава да не сте внимателни, така че е важно кога ще активирате намаляването на риска. Това е изкуството на разпределението на активите“, посочва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още