IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви отново са добра новина за пазарите

Нулевите ставки бяха знак за лошо здраве на икономиката

11:12 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Странно нещо настъпи миналата седмица на пазарите: спокойствие, пише колумнистката на Financial Times Кейти Мартин.

Данните за инфлацията в САЩ показаха, че цените се покачват по-бързо, отколкото анализаторите очакваха, или се надяваха, през февруари - резултат, който поне отчасти подкрепя аргумента за поддържане на лихвените проценти по-високи за по-дълго.

В един момент миналата година „по-високи за по-дълго“ бяха трите най-страшни думи в английския език за инвеститорите – достатъчни, за да всеят ужас у всеки портфейлен мениджър. Този път обаче държавните облигации реагираха съвсем леко, а американските и глобалните акции се задържаха около рекордните си нива.

Това е знак, че лихвените проценти разхлабват задушаващата си хватка върху световните пазари и че акциите се покачват не защото калкулират задаващите се агресивни лихвите намаления, а защото заслужават сами по себе си. Ние сме в нова епоха, в която очевидната необходимост от поддържане на високи лихви в опит да се потисне инфлацията (която сега е 3,2 процента в САЩ) е бичи сигнал за рискови активи като акциите, а не причина за паника.

Това винаги е опасен танц на пазарите. Понякога лошите новини за икономиката са добри новини за пазарите, защото предполагат по-ниски лихви в бъдеще. Но понякога връзката се преобръща. Сега се връщаме към това, че добрите новини са си добри новини.

Е, нещо такова. Можете да твърдите, че сме в тази епоха от доста време и че в една брутална 2022 г. и до голяма степен такава 2023 г. нервните инвеститори в акции, изплашени от рецесия, която така и не дойде, и все още заслепени от пандемичните шокове в предлагането, разчетоха погрешно високите лихви като заплаха, а не като знак, че икономиката върви добре. Тази година обаче акциите доказват, че са напълно способни да плуват уверено, без да са захранвани от ниските ставки.

„Свидетели сме на разпадане на корелациите след януари“, коментира Грег Питърс, съглавен инвестиционен директор в PGIM Fixed Income. „Винаги съм го чувствал като фалшива корелация. Хората, занимаващи се с акции, се тревожеха, когато лихвените проценти се повишаваха, без да разбират защо. Днес по-високите лихви са страничен продукт на много по-силен от очаквания растеж. Пазарът поумня".

Животът би бил много скучен - и пазарите биха престанали да функционират - ако всички са на едно мнение. Така че, естествено, песимистите си вършат работата.

„Самодоволството е опасно“, коментира Албърт Едуърдс от Société Générale в бележка миналата седмица. „Сега, когато почти всеки пазарен гуру се отрече от очакванията си за рецесия, не би ли било напълно нормално икономиката на САЩ да се плъзне в такава?“.

Някои икономически данни все още изглеждат крехки и ехото от предишни пазарни периоди, предшестващи шокове, е поразително, каза Едуърдс. Рекордните върхове на фондовите пазари също така „подкрепиха икономическия наратив“, изтъкна той. „Нещо не изглежда както трябва“.

Нещо винаги изглежда не наред за пазарни „мечки“ като Едуардс, но той има право. Една скорошна академична статия твърди, че т.нар. animal spirits (терминът "аnimal spirits" е използван за първи път от Кейнс и описва инстинктите и емоциите, които оказват влияние върху човешкото поведение, и може да се измерят например в потребителско доверие – бел. ред.) или балоните на пазарите сами по себе си могат да бъдат отговорни за допълнителни 0,8 процентни пункта към инфлацията в САЩ. Порочни кръгове като този могат да направят още по-трудно да се предвиди какво следва.

Освен това инвеститорите знаят, че пазарите ходят по тънко въже. Възраждане на растежа и инфлацията в степен да подновят повишаването на лихвените проценти е малко вероятно, макар и достатъчно въздействащо, за да се приеме на сериозно, а шансът за рецесия в САЩ, също е малко вероятен, но не е за пренебрегване.

Нийл Съдърланд, портфейлен мениджър на облигации за Schroders в Ню Йорк, не е от подкрепящите на очакванията за рецесия, но подозира, че част от блясъка на американската икономика скоро ще започне да помръква. „Рисковите активи може да имат проблеми“, казва той и няма предвид само акциите. Съдърланд смята, че всяко отклонение от идеята, че инфлацията в САЩ като цяло ще продължи да се забавя, докато икономиката остава устойчива, „може да бъде негативен сценарий, особено когато погледнете оценките при облигациите“. Премията, която корпоративният дълг предлага спрямо сигурните държавни книжа, е близо до най-ниското си ниво в историята, отразявайки огромното търсене на този клас активи.

Все пак настроението на пазара се нагажда към по-високите ставки. „Изненадана съм, че инвеститорите все още са толкова нервни от това, че лихвите остават високи“, споделя Карен Уорд, главен пазарен стратег за Европа на JPMorgan Asset Management. „Нулевите лихвени проценти бяха знак за лошо здраве на икономиката. Ставките бяха ниски, защото икономиките наистина изпитваха затруднения. Добре е, че се отървахме от тях".

Както показа миналата седмица, сега знаем със сигурност, че за да продължат акциите да подобряват рекорди (поне в номинално изражение), а корпоративният дълг да остане предпочитан, очевидно не е необходимо Фед да намали лихвите шест пъти, както пазарът очакваше само преди няколко седмици.

Новите рекорди може дори да не зависятот трикратното намаляване на лихвите от Фед тази година - пътя, който централната банка очерта. Фонд мениджърите трябва да се радват на положителните новини. Спрете да се тревожите и се научете да обичате по-високите лихви, завършва Мартин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още