IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн биковете не са най-големите глупаци

Най-популярната криптовалута започва да изглежда като нещо повече от мимолетна мода, пише за Financial Times Ручир Шарма

14:07 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някога отхвърляни като фанатици, биткойн биковете трябва да се чувстват реабилитирани. Те направиха точна оценка на потенциала за печалба на криптовалутата – пример е огромният ѝ ръст в момента – и бяха прави (поне отчасти) поради правилните причини, пише за Financial Times Ручир Шарма, председател на Rockefeller International.

Когато биткойнът беше инвестиционната мода в началото на това десетилетие, много сериозни инвеститори и традиционни икономисти го отхвърлиха като безполезна прищявка – дори измама. Тяхното презрение, привидно потвърдено от срива в сектора през 2022 г., продължава и днес, докато цената на валутата се изстрелва.

През 2021 г. биткойнът често беше слаган на едно място заедно с други фаворити на трейдърите, като нерентабилни технологични акции и меме книжа (популярните в социалните мрежи – бел. прев.) Днес тези други „балони“ се търгуват средно наполовина от своите върхове, докато биткойнът наскоро достигна исторически ценови пик. Изключително необичайно е за един „балон“ да се спука и след това да се възстанови, за да достигне нови висоти толкова бързо, което предполага, че се случва нещо истинско и устойчиво.

Завръщането на биткойна е забележително и с това, че се противопоставя на общата форма на текущия бичи пазар, който е силно концентриран в акциите на Big Tech (технологичните гиганти – бел. прев.) Инвеститорите ги вземаха на сериозно през цялото време, може би още повече сега, когато те се възприемат като гигантите, които най-вероятно ще доминират в бъдещето на изкуствения интелект (AI). Биткойнът не получава тласък от AI манията.

Биткойн биковете се оказаха до голяма степен прави за перспективите на токена като дългосрочна инвестиция - и в такъв смисъл като краля на криптовалутите. От най-ниската точка от края на 2022 г. цената му е нараснала с около 300%, повече от всички останали топ 10 криптовалути с изключение на солана. Нещо повече, цената му расте бързо от много по-голяма база: с пазарна капитализация от над 1,3 трилиона долара биткойнът вече е с три пъти по-голям оценка от най-близкия си конкурент (етерът). От 100-те най-големи криптовалути пет са на или близо до най-високите си стойности за всички времена - биткойн и четири други, които са незначителни в сравнение.

Скептиците се съмняваха, че биткойнът някога може да бъде взет на сериозно, след като цената му се колебаеше толкова широко. Но неговата волатилност рязко спада, според Bloomberg, и е на исторически ниски нива - почти пет пъти по-малко волатилен, отколкото при шеметните върхове през последното десетилетие. Той обаче все още е по-малко сигурен като валута от долара (който е седем пъти по-малко волатилен) или като инвестиция от златото (почти четири пъти по-малко волатилно).

Аргументът на биткойн биковете обаче не беше потвърден изцяло. Те очакваха, че благодарение на популярността му сред младите, той ще се превърне в новото „дигитално злато“. Това все още е мечта. Златото го изпреварва, търгувайки се на рекорден връх и далеч над справедливата си стойност въз основа на инфлационните очаквания. За да се диверсифицират от долара, централните банки по света купуват злато, а не биткойни, с рекордно темпо.

По-важното е, че биткойнът далеч не потвърждава визията, че ще се наложи като средство за размяна. Според глобален индекс за масовото използване на криптовалутите делът им на приемане като цяло е спаднал с около 60 процента от пика си през 2021 г. Държавите, които въвеждат криптовалутите, обикновено са финансово затруднени такива с подложени на натиск национални валути, като Украйна и Ел Салвадор.

Биткойнът отговаря за под 10% от трансакциите в криптовалути по света. Около 70% от биткойн акаунтите са неактивни повече от година, което предполага, че хората купуват валутата, за да я държат като инвестиция, а не да я използват за покупки в Starbucks. На малкото места, където хората използват криптовалути за търговски трансакции, те се обръщат към стейбълкоините, които са обвързани с твърди валути и се търгуват на постоянна цена.

Въпреки това тенденциите са в полза на биковете. Те твърдяха, че биткойнът ще бъде подкрепен от присъщите ограничения на предлагането му. Възнагражденията на биткойн копачите спада наполовина на всеки четири години, като следващото намаление предстои през април. Това е голям фактор за настоящия подем.

Много големи институции сега виждат криптовалутата като легитимна инвестиция. През последните години те увеличават притежанията си със среден темп от 15-20%. През януари, след одобрение от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), 11 от тях пуснаха нови спот биткойн ETF-и (борсово търгувани фондове – бел. прев.) за широката публика, като този пазар е напът да нарасне от 50 милиарда долара сега до 300 милиарда през 2025 г.

Биткойнът все повече прилича на актив с трайна сила, отколкото на мимолетна мода. Пяната е характерна черта на всеки „отвързан“ бичи пазар, но засега така наречените фанатици, а не скептиците, имат причина да празнуват. Има една стара поговорка на Wall Street за моменти като този: тези, които танцуват, са глупаци, но онези, които гледат отстрани, са още по-големи глупаци, завършва Шарма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още