IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулативното дежавю на биткойна

Пазарното поведение на криптовалутата е отражение на инвестиционната теория за по-големия глупак, пише Financial Times в редакционен коментар

18:19 | 08.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Криптобиковете се завърнаха, пише Financial Times в редакционен коментар. Биткойнът поскъпна до 42 хил. долара в понеделник, най-високото му ниво от близо 20 месеца, отбелязвайки драматичен ръст от 150% за годината досега. След като загуби над 60 процента от стойността си през 2022 г., възстановяването му сега предизвика нова вълна от еуфорични прогнози: ветерани от индустрията сега предвиждат, че цената на токена ще надхвърли 100 хил. долара до края на 2024 г. и космическите 750 хил. през 2026 г. Цените на конкурентите, включително етер, доуджкойн, солана и кардано, също са нагоре с двуцифрен процент.

Както при всеки инструмент, инвестиционният аргумент за криптовалутите зависи от намирането на убедителен наратив. Но за разлика от други активи, биткойнът няма вътрешна стойност, нито е подкрепен с някакъв актив. Някои може да възразят, че златото не е много по-различно, но е смятано за ефективно средство за съхранения на стойността от хилядолетия и е доказано, че предлага известна защита при спад на пазарите и времена на висока несигурност, поддържайки статута си на хедж.

Не може да се каже същото за биткойна. Неговият най-последователен аспект е неговата непоследователност. Това, което криптовалутата в крайна сметка предлага, е шанс да се спекулира с настроенията на пазара към нея. И тук текущата реклама от неговите фенове изглежда е тройна.

Първо, твърдят те, „нагласата за риск“ се е завърнала на финансовите пазари. През последните седмици инвеститорите стават все по-убедени, че Федералният резерв на САЩ е достигнал края на своя цикъл на повишаване на лихвените проценти и че пониженията ще се случат по-рано, отколкото той сигнализира. С достатъчна ликвидност и по-ниски очаквания за лихвите, търсенето на нещо по-спекулативно изглежда привлекателно. А покачващата се цена на биткойна обикновено генерира балон за купуване, който се самонадува - докато неизбежно не се спука.

Биковете обаче също така твърдят, че този път става въпрос за нещо повече от пазарна шумотевица. Втората част от техния аргумент е, че приключването на най-известните криминални дела, които тежаха на криптопазара през последната година, е нещо като пречистващ момент. Миналия месец САЩ осъдиха Сам Банкман-Фрийд, бивш главен изпълнителен директор на FTX, за измама, докато Binance, най-голямата криптоборса в света, се призна за виновна по обвинения, свързани с пране на пари и нарушаване на санкции.

Трето, криптооптимистите очакват знаци за регулаторно одобрение от САЩ за спот биткойн ETF-и (борсово търгувани фондове – бел. прев.) от BlackRock (и други), което ще предизвика вълна от продукти с криптофондове, подкрепени от традиционните мениджъри на активи. Оптимистите твърдят, че по-широкото ѝ институционално приемане от сериозни играчи ще повиши доверието в криптовалутата.

Но стратегията „купи и задръж“ е осеяна с пробойни. Сблъсъците на криптовалутите със закона далеч не са приключили. В зараждащата се индустрия властите все още предпазливо калибрират регулациите и изслушват съдебни аргументи. Гари Генслър, председател на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ, наскоро каза, че секторът е пълен с „измама, машинации, фалити и пране на пари“.

Спот биткойн ETF-те, ако бъдат одобрени, може да привлекат повече инвеститори, които търсят криптоекспозиция, но се страхуват от кражба и загуба на монети в цифрови портфейли и борси. Тези фондове обаче не защитават инвеститорите от волатилността на монетите. За традиционните мениджъри на активи ETF-те са просто още един начин за събиране на такси от инвеститори, търсещи крипто експозиция, а не непременно подкрепа за самия клас активи.

Това, което остава от бичите нагласи, е крехкият аргумент, че изглежда има известен апетит за спекулации и че биткойнът е спекулативен актив. Това в общи линии е приложение на „теорията за по-големия глупак“: всичко, от което се нуждаят инвеститорите, е да намерят някой, който да купи актива на още по-висока цена. Това ще продължи, но в един момент ще спре. Биткойнът се е сривал и преди; със сигурност ще го направи отново, завършва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още