IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн срещу инфлацията – всеки шести австриец притежава криптовалута

Утопията с биткойна като световна валута може и да се сбъдне, прогнозира експерт от Виенския икономически университет

16:29 | 04.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преди 15 години някой с името Сатоши Накамото публикува т. нар. бяла книга за нова електронна валута, революционна за финансовия свят. Плановете му да създаде парична система, основана на принципа „peer-to-peer“ (децентрализиран комуникационен модел, при който всяка от страните има еднакви възможности в рамките на мрежата, бел. ред.), дават началото на нов криптосвят, който съществува и до днес, а биткойнът остава най-популярната криптовалута. Днес всеки шести австриец притежава биткойн, каза проф. Алфред Таудес, основател и ръководител на института за криптоикономика към Виенския икономически университет (Wirtschaftsuniversität Wien), пред журналисти във Виена.

Според него може да се каже, че биткойнът е убежище като златото в несигурни времена, в каквито живеем и в момента. Неподатлив на инфлацията и различен от щатския долар, към който назрява недоволство по целия свят, биткойнът спокойно може да замени традиционните валути и да се превърне в новото официално средство за разплащане. Както стана в Ел Салвадор, твърди проф. Таудес.

Алфред Таудес
Wirtschaftsuniversität Wien

Проф. Алфред Таудес е основател и ръководител на института за криптоикономика към Виенския икономически университет (Wirtschaftsuniversität Wien). Автор е на повече от 150 статии, като някои от тях са публикувани в най-добрите международни списания като Management Science, European Journal of Operational Research, International Journal of Production Economics, Marketing Science и MIS Quarterly. Актуалните му изследователски интереси са свързани с влиянието на цифровизацията върху оперативния мениджмънт и криптоикономиката.

По отношение на пазара в момента се наблюдава по-малка волатилност и в дългосрочен план тенденцията при биткойна е възходяща. „Понякога сме свидетели на сривове от около 80%. Но напоследък волатилността намалява. Което обикновено е знак, че активът „узрява“, коментира експертът. „Биткойнът все още остава нестабилен – говорим за волатилност от около 50 - 70 процента, но във финансите огромна роля има и възвръщаемостта, която също е голяма при биткойна.“

„Най-добрият начин да инвестирате през последните 10 години е да купите биткойн и да го забравите. Всяко поколение има свой вид инвестиции. В продължение на много години традиционни инвеститори казваха, че това не може да има стойност. Но младите хора просто мислят различно. Всеки трети младеж в Австрия притежава биткойн“, допълни проф. Тадеус.

Освен сред младежите криптовалутата става все по-популярна и сред страните с висока инфлация в Африка и Латинска Америка. Някои като Ел Салвадор дори вече са превърнали биткойна в своя официална валута, защото нямат подходяща банкова система.

„Мисля, че половината от населението в Нигерия има криптовалути. Същото е и в Турция. В Европа сме свикнали да живеем на места, където имаме добре функционираща банкова система и респективно такава валута. Някои държави обаче не вярват на банките и за тях биткойнът е много стойностно предложение като валута. И разбира се, колкото повече хора го използват, толкова по-висока е тази стойност“, твърди проф. Тадеус.

"Колкото до доминиращата валута – тя се изменя във времето в зависимост от това чия армия е най-силната. Първоначално господството беше на Рим, преди Втората световна бяха британците, а накрая и в момента щатският долар. Това обаче не се нрави на някои като китайците, руснаците, иранците. И обикновено, след 50 години, това се променя. Така че, ще бъде наистина, наистина интересно какво ще се случи", заяви той.

Контролът над парите, особено в световен мащаб, е от ключово значение, посочи проф. Таудес. Затова случаят с биткойна ще е интересен – той не може да бъде контролиран от правителството като останалите валути. "Това е компютърен протокол. Никой не може да го контролира. При биткойна имате нужда само от компютър, за да стартирате, и от вашия портфейл", поясни той.

Ролята на традиционните централни банки се обезсмисля при този сценарий. За да отвърнат на удара, те създадоха идеята за цифровото евро, при което технологията е подобна на тази на биткойна, но не се използва децентрализирана блокчейн верига. „При криптовалутата няма главен изпълнителен директор. Никой не е г-н Биткойн. Сатоши Накамото, който измисли протокола, остана анонимен“, заяви проф. Таудес.

И така, какво може да направи централната банка по този въпрос? Централната банка може да контролира нормалните парични преводи и да дава лицензи на банките. При биткойна всичко се прехвърля по интернет. Няма кой да отиде в затвора. Ето защо в няколко държави криптовалутата е забранена, допълни той.

На места обаче се работи за създаването на регулации, свързани с криптовалутите, сред които попада и Европа с нейната регулация MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation). "Трябва да има надзор на тези борси, който наподобява дигиталните банки. По някакъв начин системите започват да се сливат. Така че мисля, че когато много хора започнат да използват криптовалута, тя вече ще бъде доста близка до традиционната валута", заяви експертът.

По думите му биткойнът в ролята на световна валута е нещо постижимо, въпросът е колко дълго ще продължи доларовото господство. "Мисля, че истинският проблем е това, че няма друга национална валута, която да замени щатските пари. Ето защо криптомаксималистите смятат, че биткойнът би могъл да бъде следващият господар", каза проф. Таудес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
мрънмрън
преди 5 месеца
Да обобщим, бориш инфлацията с нещо което днес може да струва 5 лева, утре 30, вдругиден 1 лев? От години се знаят причините защо биткойнът няма как да стане нещо повече от спекулация и валута за купуване на "херца" в тор. Ако утре всички излязат и кажат - спира се обменът на фиатни-крипто, познайте колко хора, ще го държат. Дали сте за пример Ел Салвадор, но не споменавате, че магазините, дето работят с биткойни, са спонсорирани от крипто сектора, за да го правят, а не щото е удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още