IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бялата книга на биткойна празнува 14 години

И до днес никой не знае кой стои зад името Сатоши. От 23 април никой не чувал нищо от него/нея/тях, след като изпраща последния си имейл

18:17 | 31.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Работя по нова електронна парична система, която е изцяло „peer-to-peer“ (децентрализиран комуникационен модел, при който всяка от страните има еднакви възможности в рамките на мрежата, бел. ред.), без доверена трета страна“. С тези думи Сатоши Накамото, псевдоним, зад който стои създателят или създателите на биткойна, поздравява света преди 14 години с имейла, с който публикува т. нар. бяла книга на първата криптовалута, пише CoinDesk.

И до днес никой не знае кой стои зад името Сатоши. От 23 април никой не чувал нищо от него/нея/тях, след като изпраща последния си имейл, който гласи:

Продължавам с други неща. В добри ръце е с Гавин и всички
Сатоши Накамото

Бялата книга на биткойна е първият документ, който очертава принципите на криптографски подсигурената Р2Р електронна платежна система, чиято цел е да е прозрачна и устойчива на цензура, както и да дава пълен контрол на отделните ползватели.

Документът поставя основата на това, което впоследствие се приема за първата функционална дигитална валута, създадена върху технологията на базата на споделена счетоводна книга, наречена блокчейн.

Едно от многото революционни елементи от системата за електронни плащания на Сатоши е в това, че решава отколешния проблем за т. нар. двойно плащане, спъващ безкешовите разплащания. Чрез въвеждането на отбелязани с час трансакции, които единодушно се потвърждават от мрежа валидатори, вече не е възможно даден човек да харчи една и съща сума два пъти.

Бялата книга е публикувана с лиценз от Масачузетския технологичен институт през 2008 г. Текста на английски от девет страници може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Поздравления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още