IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите на биткойна ще разчитат на мекото приземяване на икономиката на САЩ

Евентуален сценарий на ниска инфлация и стабилен растеж вероятно ще подпомогне рисковите активи

16:10 | 02.08.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Възстановяването на криптопазара през тази година може да продължи, ако икономиката на САЩ успее да постигне меко приземяване. Това е мнението на Зак Пандъл, наскоро назначения управляващ директор на отдела за проучвания в компанията доставчик на криптофондове Grayscale Investments LLC, който преди това е работил като стратег в Goldman Sachs Group Inc.

Евентуален сценарий на ниска инфлация и стабилен растеж вероятно ще подпомогне рисковите активи, включително криптовалутите, като позволи на Федералния резерв да понижи реалните лихвени проценти, пише Пандъл в своя бележка, цитирана от Bloomberg. Но "ако централната банка реши да повиши реалните лихвени проценти допълнително или ако досегашното затягане на паричната политика насочи икономиката към рецесия, възстановяването на криптовалутите може да спре в краткосрочен план", казва той.

Много инвеститори смятат, че най-агресивната кампания на Фед за затягане на лихвените проценти от 80-те години насам е към края си, тъй като ценовият натиск отслабва. Тази перспектива стимулира възстановяването на криптопазара по-рано тази година, както направи ии оптимизмът, че САЩ могат да разрешат първите си спот биткойн борсово търгувани фондове. Оттогава обаче ръстът е в застой.

Продължаващата регулаторна несигурност по отношение на статута на цифровите активи в САЩ и напрежението в децентрализираното финансиране (DeFi) също влияят на нагласите. DeFi разчита на блокчейн базиран софтуер, известен като умни договори, а не на посредници тип Wall Street, за улесняване на дейности като търговия или кредитиране.

Натискът върху токена на ключовата DeFi борса Curve Finance породи опасения за каскадно ликвидиране на позиции в целия зараждащ се сектор. Монетата CRV поевтиня с 8,1% в сряда.

Биткойнът добави малко над 1% и достигна 29 600 долара към 8:33 ч. в Лондон в сряда, с което възстановяването му спрямо миналогодишния спад достига 79%. Най-големият дигитален актив остава с около 39 000 долара под върха си през 2021 г. от почти 69 000 долара.

MicroStrategy Inc, най-големият публично търгуван притежател на биткойн, заяви във вторник, че може да набере до 750 млн. долара чрез продажба на акции и да използва част от постъпленията, за да закупи още от токена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още