IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатоши Накамото ли е "Човек на 2013 година за пазарите"?

Създателят на биткойна успя през тази година да отговори на най-важния въпрос на финансовите пазари

19:40 | 05.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За мнозина Сатоши Накамото не е нищо повече от загадъчно име, най-вероятно с произход Източна Азия. Въпреки това лицето или групата, които се крият зад този псевдоним, спокойно могат да бъдат обявени за "Човек на годината за пазарите" поради един прост факт – създадоха събитието на годината.

Приковаващите вниманието икономически събития през 2013 г. бяха доста. Можем да започнем от първото годишно поевтиняване на златото от 2000 г. насам, преминем през излизането от рецесията в Европа и стигнем до Япония, която най-после успя да направи първите крачки в опитите си да излезе от дефлационната спирала.

Едно явление обаче привлече погледите на всички инвеститори и анализатори, не само заради рязката си ценова волатилност, но и поради очакванията, че може да преобърне изцяло философията на пазарите. Става дума, разбира се, за биткойнът.

Въпреки че до ден днешен никой не знае кой или кои са Сатоши Накамото, всички са наясно, че това е субектът, който стои зад създаването на нашумялата дигитална валута. Това накара редица международни издания, в това число TIME и Businessweek, да повдигнат въпроса дали личността не трябва да бъде обявена за "Човек на годината". И с право, защото той определено промени финансовия свят.

Биткойнът далеч не е първата електронна валута в света, най-вероятно няма да е и последната. Въпреки това доверието в нея нарасна неимоверно през последните 12 месеца, основно поради цялостната нестабилност на монетарните политики на водещите централни банки. С оглед на мащабните количествени улеснения в Япония и САЩ и плановете на Стария континент да реализира нови дългосрочни операции по рефинансиране на банките (LTRO), алтернативните инвестиции изглежда ще стават обект на все по-широк интерес сред трейдърите.

Широкото разпространение на биткойните засегна и един от най-наболелите проблеми в онлайн транзакциите – измамите. Мнозина продължават да се страхуват, че средствата им могат да отидат в небитието при положение, че нямат никаква гаранция от централна банка или правителство. Сатоши Накамото обаче измисли решение чрез публичното разгласяване на всички сделки с биткойни, независимо посредством кой доставчик са осъществени.

Значителен напредък спрямо останалите дигитални валути се наблюдава и при "производството" на самите парични знаци. Първо, алгоритъмът, по който е съставен пазарът на биткойни, не позволява превишиване на капитализация от 21 млн. броя. Към момента равнището леко надхвърля половината, като по оценки на Bitcoinscharts – портал, обединяващ всички популярни платформи, биткойните в обращение са малко над 12 млн.

Второ, и още по-важно, технологията по "производство" на биткойни, известна сред пазарните и технологичните среди като "добив", значително се различава от тази при оставалите електронни валути.

На всеки 10 минути математическият алгоритъм произвежда точно количество биткойни, които отиват при най-добре справилия се със сложен ребус "миньор". Новите 25 биткойна могат да бъдат както запазени в личния портфейл на притежателя им, така и пласирани на някоя от най-известните онлайн борси в света. Количеството произвеждани биткойни ще бъде постепенно регулирано, като според изчисленията максималната пазарна капитализация ще бъде достигната чак през 2140 г.

Най-важното при определянето на това кой заслужава приза "Човек на годината за пазарите" е как съответната личност е променила реалностите в последните 12 месеца. Истина е, че биткойнът е създаден още в края на 2008 г., но въпреки това изобретението на Накомото привлече общественото внимание именно през тази година. И изглежда ще продължи да го прави и занапред.

Всъщност няма особено значение как оттук нататък ще се движи котировката на биткойна спрямо долара или китайския юан. Нито има значение коя държава ще признае или отхвърли дигиталната валута. 2013 г. просто даде отговор на въпроса "Вечен ли е монополът на централното банкиране?". Отговорът е ясен дори и на критиците, колкото и да не им е приятно да го признаят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
За мнозина Сатоши Накамото не е нищо повече от загадъчно име, най-вероятно с произход Източна Азия.----Както би казал Иванофф - това е нещото, на което маймуните вярват.Начи ако бях таен български хакер, щях да се кръстя Иван Тодоров (стандартно звучащо българско име, точно както Такамото - япоснко), за да се досетят всички, че съм от България. Хитра маймунска шега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още