IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е осми в ЦИЕ по годишен ръст към края на март

Румънският индекс BET е на историческа стойност над 17 хил. пункта и е сред най-добре представящите се в региона

13:00 | 02.04.24 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX нараства с 32,2% към края на март 2024 г. в сравнение с края на март миналата година, с 2,42 на сто на месечна база и с 5,54% в сравнение с началото на годината, показват изчисления на Investor.bg.

С този растеж бенчмаркът се нарежда на осмо място в Централна и Източна Европа по отношение на изменението му на годишна база и спрямо февруари 2024 г. Индексът е 12-ти по ръст за първото тримесечие.

През март руският индекс MOEX изпада от топ пет по годишен ръст в региона. Петте най-добре представящи се пазари за годината до края на март 2024 г. са Турция, Унгария, Казахстан, Полша и Румъния.

 

Топ пет на най-добре представящите се пазари през първото тримесечие на годината се формира от Турция, Казахстан, Словения, Северна Македония и Сърбия.

Румънският индекс BET е на историческа стойност над 17 хил. пункта

Румънският основен индекс BET достига историческа стойност от над 17 хил. пункта към края на март. За тримесечието бенчмаркът отчита почти 11% ръст, а на годишна база – над 40%.

Фондовата борса в Букурещ претърпя бурно развитие в последните месеци, след като през миналата година там листна акциите си държавният производител на електроенергия Hidroelectrica. Това повиши видимостта на румънския пазар сред чуждестранните инвеститори и предизвика интерес и от страна на румънските индивидуални инвеститори.

Hidroelectrica обяви, че ще разпредели цялата си печалба за 2023 г. като дивидент на акционерите, като дивидентната доходност достига 10%.

Румънската борса, както и македонската и хърватската, отвориха достъп до държавни облигации за индивидуални инвеститори. Това също повиши интереса към пазарите в тези страни. Основният индекс в Северна Македония – MBI 10, е четвърти по ръст в Централна и Източна Европа за тримесечието.

Сръбският индекс BELEX е на пето място по ръст за тримесечието.

 

Естония, Литва и Словакия са трите губещи пазара към края на март 2024 г. спрямо края на март 2023 г. За тримесечието най-губещ е основният индекс в Босна и Херцеговина – BIRS, следван от индексите в Словакия, Естония и Латвия.

Румъния, Сърбия, Казахстан, Словения и Хърватия са най-добре представящите се пазари в Централна и Източна Европа през март 2024 г. в сравнение с февруари 2024 г. На другия полюс са борсите в Босна и Херцеговина, Словакия, Унгария, Литва и Латвия. 

Турският основен индекс BIST 100 също е сред губещите през март в сравнение с февруари на фона и на местните избори. Партията на президента Реджеп Тайип Ердоган изгуби ключовият Истанбул за втори пореден местен вот, а заради икономическите спънки някои инвеститори изглежда изтеглят печалбите, които реализираха на турските пазари през миналата година. Все пак турските акции остават най-печелившите за тримесечието и за годината за разлика от руските, които по-силно губят инерцията от 2023 г.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още