IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ прекрати регистрацията на акциите на „Ямболен“

Дерегистрирането на книжата влиза в сила от днес, 3 април

13:12 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Българската фондова борса (БФБ) прекратява регистрацията на акциите на „Ямболен“ АД, след като мажоритарният акционер на дружеството изкупи акциите на миноритарните акционери и пожела да делистне дружеството от борсата.

Емисията е дерегистрирана считано от днес, 3 април 2024 г., посочва се в съобщение на борсата, публикувано на сайта ѝ.

Компанията „Еникорп“ АД, чийто предмет на дейност е свързан с изграждането на електропреносни мрежи и консултантска дейност в енергетиката, придоби в края на ноември 2023 г. акциите на предишните основни акционери на „Ямболен“ - 415 590 акции, притежавани от „Ламара“ ЕООД, или 34% от капитала на дружеството, и 690 565 акции, притежавани от „Химимпорт Инвестмънт енд Фъртилайзър Инк.“, регистрирано на Британските Вирджински острови, или 56,5% от капитала на дружеството.

Веднага след това компанията пристъпи към търгово предложение на цена от 2,27 лева на акция. След приключването на процедурата на общо събрание беше формално гласувано и отписването на дружеството от борсата.  

„Ямболен“ се преобразува от производител на химически вещества в производител на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, след като инвестира близо 15 млн. лева в соларна централа, изградена със заем. Централата е въведена в експлоатация през юни 2023 г. и производството и продажбата на ток вече е основната дейност на дружеството.

Свързани компании:

Ямболен АД(YAMB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още