IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ямболен“ прие решение за отписването си от БФБ

Компанията се отписва от борсата и променя предмета си на дейност – вече ще изгражда фотоволтаични централи

12:13 | 22.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Общото събрание на акционерите на „Ямболен“ АД прие решение за отписване на компанията от регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, става ясно от протокола на общото събрание, публикуван в сайта x3news.com.

Мотив за това е липсата на активна борсова търговия с акциите на дружеството. Същевременно публичният статут води до допълнителни административни задължения и разходи, което се отразява негативно и върху оперативното управление на компанията, и върху финансовите ѝ резултати, се посочва в информацията.

Общото събрание одобри и промяната на предмета на дейност на „Ямболен“, като компанията вече ще се занимава с изграждане на фотоволтаични централи, а акционерите приеха и нов устав на дружеството.

С оглед на решението за отписване на компанията от регистъра на публичните дружества, по време на общото събрание е взето решение и за разпускане на одитния ѝ комитет.

През декември „Еникорп“ АД стана мажоритарен собственик на компанията, придобивайки 90,5% от капитала на дружеството, а по-късно придоби още 45 154 акции и увеличи дела си в капитала на „Ямболен“ до 94,102%, или 1 151 309 акции.

 „Ямболен“ спря основното си производство – на синтетични влакна и химически вещества, още преди години. Основните приходи на компанията идваха от дейността по пречистване на води в индустриалната зона на Ямбол, където се намира базата ѝ, и от отдаване на имоти под наем.

През миналата година компанията инвестира почти 15 млн. лева в соларна централа. Тя функционира от няколко месеца, след като дружеството получи лиценз за производство на електрическа и топлинна енергия за срок от 25 години.

Свързани компании:

Ямболен АД(YAMB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още