IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездите се подреждат в подкрепа на британския паунд

Валутата вече въобще не е толкова уязвима и може би навлиза в период на прилично поскъпване спрямо долара

16:38 | 21.04.24 г. 1
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският паунд може би навлиза в период на прилично поскъпване. Това може да звучи като спорно твърдение след годините на застой след референдума за Brexit през 2016 г., но има все повече признаци, че паундът е във възходяща тенденция, пише Питър Кинсела, глобален ръководител на форекс стратегията в Union Bancaire Privée, за FT.

Бързият спад на инфлацията във Великобритания след пика през 2022 г. накара коригираните спрямо инфлацията реални лихвени проценти да се придвижат към положителна територия. Това обикновено е много благоприятно за всяка валута и е необичайна характеристика за стерлинга, който през последните години почти винаги е имал отрицателен реален лихвен процент.

Това обикновено е много благоприятно за всяка валута и е необичайна характеристика за стерлинга, който през последните години почти винаги е имал отрицателен реален лихвен процент, ще доведе до бавно понижение на базовите лихви. Това означава, че паундът ще се радва на продължителен период на положителни реални лихви.

Това би трябвало да е от полза за валутата, като се има предвид широко разпространеното подобрение на външните икономически условия, което има тенденция да стимулира валутите с висока корелация с глобалния растеж, какъвто е стерлингът.

Тъй като доходността по държавните облигации на САЩ вероятно е достигнала своя връх и ще намалява през следващите месеци, циклично чувствителните двугодишни лихвени спредове трябва да се променят в полза на стерлинга през втората половина на годината. Това ще стимулира поскъпване на паунда спрямо щатския долар.

Облекчаването на инфлацията е от полза и за затруднените потребители във Великобритания, преживяват най-дългия период на спад на жизнения стандарт след Наполеоновите войни преди два века. Поради напрежението на пазара на труда в страната ръстът на средната заплата вероятно ще остане доста над нивата на инфлация през следващите две години.

Великобритания е готова за голямо увеличение на реалните (коригирани спрямо инфлацията) заплати, което е положително за потребителите. Поучително е да се види, че показателите за потребителското доверие в страната непрекъснато се увеличават от септември 2022 г. Това съвпада с данните за пика на инфлацията.

Като се има предвид състоянието на балансите на много домакинства в Обединеното кралство, отколкото преди няколко години, всяко увеличение на реалните заплати вероятно ще бъде изразходвано, като по този начин ще осигури допълнителна подкрепа за общия икономически растеж.

Пазарът на жилища, който беше в депресия през последните три години, се очаква да посрещне освобождаване на задържаното търсене през следващите тримесечие. Това ще има широк мултиплициращ ефект другаде в местната икономика.

Многогодишният дефицит по текущата сметка на Обединеното кралство, който възлиза на около 3 на сто от брутния вътрешен продукт през 2023 г., също показва признаци на подобряване. Наред с възстановяващия се търговски баланс, това означава, че има малък, ако изобщо има задържан, натиск за обезценяване на паунда. Това ще ограничи всеки значителен спад за паунда през следващите месеци и тримесечия.

Финансовият министър на страната Джереми Хънт се опитва да се отърве от фискалното наследство на бившия премиер Лиз Тръс, така че фискалната динамика на Острова вече не е належаща грижа за международните инвеститори.

Казано просто, предишните уязвимости на паунда вече не са толкова очевидни на днешния пазар.

Предстоящите парламентарни избори в страната, които трябва да се проведат през следващата година, се очаква да доведат до огромно лейбъристко мнозинство в следващия парламент. Това може да даде още по-голям тласък на паунда. Инвеститорите са склонни да подценяват про-бизнес позицията на лейбъристите – доказателство за това е широкото присъствие на местни и чуждестранни бизнесмени на тяхната партийна конференция миналата година.

Лейбъристите традиционно имат по-конструктивна позиция спрямо Европейския съюз (ЕС) в сравнение с консерваторите и това може да допринесе до известна степен за подобряване на тенденциите за преки чуждестранни инвестиции, които изостават от големите икономики след референдума за Brexit.

Увеличение на чуждестранните инвестиции във Великобритания ще бъде добре дошло, но може да бъде засенчено от значителен приток на чуждестранен капитал към вътрешния пазар на акции в краткосрочен план. Международното рали на акциите продължава да се разпространява и както FTSE 100, така и FTSE 250 се търгуват при сравнително ниски оценки.

Тази парадигма е малко вероятно да продължи и благодарение на потреблението можем да очакваме повишаване на печалбите от компаниите и повишаване на интереса от страна на инвеститорите, които искат да се възползват от един от последните джобове на стойност в големите икономики.

Изводът е, че звездите се подреждат за рали на паунда през следващите месеци. Дали това може да се поддържа в по-дългосрочен план е съвсем различен въпрос и ще изисква съществено подобрение в растежа на производителността във Великобритания. В този момент това изглежда трудно постижимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 21.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
Звездите на Холувуд се подреждат в подкрепа на британския паунд. А Пишурките на парад. Припомням, на запад има само *** паради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още