IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата: „Еврохолд България“ АД

Дружеството обяви, че ще емитира варанти, което трябва да бъде одобрено и от акционерите на извънредно общо събрание в края на май

11:33 | 14.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

„Еврохолд България“ АД е акция на седмицата, избрана от Investor.bg.

Дружеството свиква извънредно общо събрание на акционерите на 30 май 2024 г., за да одобрят емитирането на варанти. Компанията ще предложи до 260 500 000 варанта с номинал по 0,5 лева всеки и емисионна стойност 2 лева. 

Варантите ще дават право за записване на съответния брой акции с право на глас от капитала на „Еврохолд България“. Правото на записване ще може да се упражни в срок до 10 години, като акциите, които могат да се запишат, са от същия вид и клас като съществуващата емисия на „Еврохолд“. Акциите ще се издават от „Еврохолд“ при бъдещо увеличение на капитала, при условие, че новите акции бъдат записани от притежателите на варанти.

Конверсионното съотношение варант/акция ще е 1:1.

Право на участие в публичното предлагане на емисията варанти имат лицата, придобили акции най-късно пет работни дни след датата на публикуване на съобщението.

Инвестиционният посредник, който ще обслужва емисията варанти на „Еврохолд България“, е „Евро-Финанс“ АД.

След обявяването на извънредното общо събрание и новината за варантите акциите на "Еврохолд" поскъпнаха най-силно от включените в SOFIX акции в сесията в петък - с 3,79%. Книжата са най-добре представящите се от индекса и за тази седмица, като поскъпнаха със 7,87% в сравнение с края на предходната седмица.

За последната година акциите на дружеството поевтиняват с 5,7%. Пазарната капитализация на дружеството възлиза на 343,86 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още