IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна не успя да запази възстановяването и отново е около 63 хил. долара

Около 9:30 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтрива 4,6% от цената си

11:31 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна отново падна под 62,5 хил. долара в понеделник, след като за кратко се възстанови от разпродажбите през уикенда. Те бяха разпалени от подновеното напрежение в Близкия изток след атаката на Иран срещу израелски цели.

Около 9:30 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтрива 4,6% от цената си до 63 001 долара. Етерът също поевтинява с 4,9% до 3070 долара. Спадовете се задържат и на по-широкия криптопазар.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Моментът е напрегнат за по-рисковите активи - в понеделник водещите индекси на Wall Street завършиха сесията с понижения. Dow се понижи с 248 пункта, или 0,65%, и в крайна сметка записа шестия си пореден ден на червено – поредица невиждана от юни. Широкият индекс S&P 500 отстъпи с 1,2%, а технологичният Nasdaq Composite потъна с 1,79%.

Подкрепа на криптопазара не можа да окаже и новината от понеделник, че властите в Хонконг са дали одобрение за пускането на спот етер и биткойн борсово търгувани фондове (ETF). По-рано през деня някои от емитентите съобщиха, че имат зелена светлина за търговия с инструментите.

Спот биткойн ETF-ите, които започнаха да се търгуват в САЩ от началото на годината, оказаха значителна подкрепа за цената на най-старата криптовалута, която през март достигна рекордните 73,7 хил. долара.

Оттогава интересът към инструментите намалява, но все пак остава значителен.

Според пазарни данни на 15 април не е имало отлив на капитал от друг ETF, освен от този на Grayscale (GBTC). Миналата седмица общият нетен отлив на средства е бил в размер на 82,5 млн. долара, като основна част от него е била именно от GBTC, съобщава CoinDesk.

„Въпреки движението в посока надолу търгуваните обеми остават силни, като спот биткойн ETF-ите записват седмични търгувани обеми от приблизително 16,2 млрд. долара, средно 3,2 млрд. долара на ден“, коментира Матео Греко, анализатор на Fineqia, в бележка до CoinDesk. „Общият обем на търговия от началото досега възлиза на около 212 млрд. долара със среден дневен обем на търговия от приблизително 3,3 млрд. долара“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още