IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг даде зелена светлина на първите си спот биткойн и етер ETF-и

За това съобщават част от самите емитенти, все още няма официално потвърждение от местните власти

12:03 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Властите в Хонконг са дали зелена светлина за пускането на пазара на спот биткойн и спот етер борсово търгувани фондове (ETF), съобщиха някои от мениджърите на активи, чийто фондове ще се търгуват. Това е дългоочаквано развитие, което се очаква да подкрепи както цените на двете монети, така и на по-широкия криптопазар като цяло.

China Asset Management, Bosera Capital и други компании публикуваха в социалната мрежа WeChat, че са получили одобрение за пускане на инструментите в Хонконг. Съобщенията им обаче изглежда са изпреварили официалното съобщение на Комисията по ценни книжа и фючърси, която все още не е публикувала списък с одобрени емитенти. Някои публикации оттогава бяха изтрити, съобщава CoinDesk.

Хонконг се съревновава с конкуренти като Сингапур и Дубай за налагането си като център за дигитални активи.

След като се появиха съобщенията за дадените разрешителни, цената на биткойна и етера запазва положителната си траектория. Минути след 11:30 ч. българско време биткойнът се разменя за близо 66 441 долара, което е поскъпване от 2,6% за денонощието, а етерът за 3263 долара – ръст от 5,6%.

Според базираната в Сингапур компания за търговия с дигитални активи QCP Capital одобрението на ETF-ите ще отключи институционално търсене по време на азиатската търговия.

„Участниците, които искат експозиция, винаги са били ограничени от американските часове (на търговия, бел. ред.), но това сега дава на институционалните инвеститори базирана в Азия алтернатива“, посочват от QCP Capital. „Смятаме, че това ще има бичи ефект в краткосрочен план, но има по-важни наративи и двигатели като макросъбитията“, посочват още.

В началото на годината американската Федерална комисия по ценните книжа и борсите даде одобрение за пускането на спот биткойн борсово търгуван фонд в САЩ, което донесе значителна подкрепа за цената на водещата валута, както и на пазара като цяло. От пускането си на 11 януари ETF-ите са привлекли инвестиции за около 12 млрд. долара. Очаква се спот етер ETF-ите да ги последват през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още