IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ купува „Токуда Банк“

Предстои регулаторите да се произнесат по сделката, преди тя да бъде приключена

12:38 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: „Токуда Банк“
Снимка: „Токуда Банк“

„Българо-американска кредитна банка“ АД (БАКБ) се е споразумяла със собственика „Токушукай Инк.“ за придобиването на „Токуда Банк“, съобщават от БАКБ чрез Българската фондова борса (БФБ).

Сделката е за 6 796 250 акции от капитала на „Токуда Банк“, или 99,94% дял, уточнява се в съобщението.

Предстои да бъде поискано разрешение за осъществяването на сделката от регулаторните органи – Българската народна банка (БНБ) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

И двете банки са сред малките играчи на пазара в България и сделката няма да доведе до чувствителни размествания на пазара.

Пазарни данни

„Токуда Банк“ е най-малката банка в България, според данните на БНБ. „Токушукай Инк.“ придобива мажоритарния пакет от акциите на банката през 1998 г. Основен акционер в мажоритарния собственик е д-р Торао Токуда. „Токуда Банк“ АД е учредена на 27 декември 1994 г. като акционерно дружество според Закона за банките и Търговския закон на Република България.

Активите на „Токуда Банк“ са на стойност малко над 485,4 млн. лева към края на 2023 г. Приходите от лихви на финансовата институция са за малко над 19 млн. лева, от такси и комисиони са в размер на близо 5,5 млн. лева и печалбата е за малко под 7,5 млн. лева.

Активите на БАКБ за 2023 г. възлизат на почти 2,8 млрд. лева, приходите от лихви са за малко под 100 млн. лева, а от такси и комисиони – за близо 15 млн. лева. За миналата година банката отчита печалба в размер на близо 55 млн. лева.

БАКБ е учредена през 1995 г., публично дружество е от 2006 г. Основен акционер на банката е фондът „Сиесайеф“ АД на Цветелина Бориславова.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още