IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта достигна 10 хил. долара за тон, проблемите с доставките продължават

Стойността на метала достигна нов двугодишен връх

14:49 | 22.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на медта се повиши до 10 хил. долара за тон, достигайки нов двугодишен връх, докато инвеститорите продължават да залагат, че миннодобивните компании ще се затруднят да обслужат скока в търсенето на водещия метал за индустрията, предаде Bloomberg.

Неблагородните метали отчетоха големи увеличения през последните седмици, а медта започва седмицата с нов ръст до 9988 долара за тон. Признаците за подобряване на производствената активност от САЩ до Китай подкрепят стойността на металите, въпреки че геополитическите рискове и строгите политики на централните банки продължават да будят сериозни притеснения за пазарите.

Движението на медта първоначално беше подхранвано от редица проблеми в големи мини, които накараха топилните предприятия да търсят алтернативни пътища за доставки. Търсенето в Китай е в сезонен спад, но има засилващи се надежди, че колебливото възстановяване на глобалната производствена активност ще помогне търсенето да се засили.

При алуминия поръчките от азиатските депа скочат за пети ден, тласкайки обема на запасите към рекордно ниски нива. Останалите метали остават сравнително без промяна, като цената на цинка спада с 0,5%, а калаят поевтинява с 2,5 на сто в първия ден от седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още