IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчаването на рисковете в Близкия изток осигурява възходящ импулс за петрола*

Трейдърите продължават да следят внимателно развитието около конфликта между Израел и Иран

09:40 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се стабилизират, докато търговците разглеждат евентуалните следващи стъпки на Израел и Иран на фона на признаците за облекчаване на напрежението в Близкия изток след размяна на удари миналата седмица, пише Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк сорт Брент нараства с 0,28% до 87,24 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) междувременно поскъпват със същия темп до 82,13 долара за барел.

Средната цена на кошницата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) достига 87,52 долара за барел. Руският сорт Уралс поевтинява с 2,3 на сто до 75,58 долара за барел.

Бенчмаркът на Близкия изток Murban също отчита лек ценови спад от 0,40 на сто до 87,19 долара за барел.

Междувременно Израел се връща към целите си да елиминира това, което според страната е последната останала крепост на „Хамас“ в Газа и да освободи останалите заложници, което се очаква да поддържа напрежението в региона.

Петролните фючърси оставиха зад гърба си две последователни седмични загуби, въпреки че цените отчитат ръстове от началото на годината поради геополитическите рискове и съкращенията в доставките от страна на широкия алианс ОПЕК+, които затегнаха пазара.

Цени на сорт Брент и WTI. Графика: Oilprice Цени на сорт Брент и WTI. Графика: Oilprice

Конгресът на САЩ продължи да ограничава петролния сектор на Иран, въпреки че анализаторите отчитат слабо въздействие върху износа на страната.

„Намаляването на премията, свързана с геополитическия риск, наскоро доведе до понижаване на цените на петрола, тъй като доставките останаха относително стабилни“, коментира Суганда Сачдева, основател на базираната в Делхи консултантска фирма SS WealthStreet. Но променящият се геополитически пейзаж остава важен за управлението на цените на суровия петрол, добавя тя.

„Въпреки че няма индикации за предстояща пълномащабна война между участващите страни, всяка ескалация на напрежението може бързо да обърне настоящата тенденция“, изтъква Сачдева.

Инвеститорите очакват публикуването на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ и данните за личните потребителски разходи от март - предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - по-късно тази седмица, за да предвидят траекторията на паричната политика на централната банка.

Запасите от суров петрол в САЩ се очаква да са нараснали през миналата седмица, докато запасите от рафинирани продукти вероятно са намалели, показва проучване на Ройтерс сред анализатори.

„Данните за упоритата инфлация в САЩ, ястребовите изявления на ключови представители на Фед и нарастващите запаси в САЩ действат като ограничение върху ръста на цените на суровия петрол“, подчертава Сачдева.

*Информацията е актуална към 09:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още