IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-мръсният и по-тежък петрол се радва на повишен интерес

Близкоизточните сортове Oman и Upper Zakum сега се предлагат с по-големи премии

09:49 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът с по-високо съдържание на сяра и по-голяма плътност набира популярност на азиатския пазар. Това е рядко срещано отклонение от обичайния модел, докато глобалните потоци от суров петрол се променят и възнагражденията от рафинирането се увеличават, пише Bloomberg.

Близкоизточните сортове със средна плътност и по-високо съдържание на сяра, като Oman и Upper Zakum, сега се предлагат с по-големи премии от сортове като Murban. Това е необичайно, тъй като последният е по-лек петрол, който обикновено се счита за по-качествен.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Новият модел отразява основните промени в търсенето и предлагането, които обхващат световния пазар на суров петрол. Намаляването на доставките от ОПЕК+ доведе до ограничаване на потоците от по-мръсни суровини, докато в същото време производителите от САЩ увеличиха износа на по-леки сортове. В същото време от страна на търсенето маржовете на мазута с високо съдържание на сяра - произвеждан от среднокисели сортове - се повишиха, точно когато печалбите в Азия от производството на дизелово гориво намаляха.

Според търговците влияние са оказали и други фактори. Докато дизелът показва признаци на слабост в световен мащаб, мазутът е отбелязал ръст, обусловен от сезонното търсене, като в Близкия изток се потребява повече за производство на електроенергия през летните месеци.

Освен това Абу Даби доставя повече лек петрол, като същевременно ограничава потоците от по-плътния сорт Upper Zakum, за да го преработва на вътрешния пазар. На други места спирането на част от износа от страна на Мексико също е намалило потоците от по-серист, тежък суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още