IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява със спадането на напрежението между Иран и Израел*

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали повече от два пъти спрямо очакванията

09:18 | 22.04.24 г.
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола се понижиха в понеделник на фона на надеждите, че напрежението между Израел и Иран постепенно спада, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент се понижиха с 67 цента, или 0,77%, до 86,62 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за май поевтиняха с 63 цента, или 0,76%, до 82,51 долара за барел, а тези за юни - с 64 цента до 81,58 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с над 3 долара за барел в началото на петъчния ден, след като в иранския град Исфахан се чуха експлозии, които източници определиха като израелска атака.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,7 млн. барела, сочат данните на Администрацията за енергийна информация от миналата седмица, което е почти два пъти повече от очакванията на анализаторите за увеличение с 1,4 млн. барела.

В петък президентът на Федералния резерв в Чикаго Остан Гулсби стана поредният централен банкер, който сигнализира, че очакваното намаляване на лихвените проценти ще се забави, тъй като напредъкът по отношение на инфлацията е в застой.

В събота Камарата на представителите на САЩ прие пакет от помощи за Украйна и Израел, съдържащ мерки, които ще позволят на федералното правителство да разшири санкциите срещу Иран и производството на петрол на страната. Анализаторите на ANZ твърдят, че нестабилността в Близкия изток ще поддържа петролните пазари "неспокойни".

В събота при взрив в иракска военна база беше убит член на силите за сигурност, които включват подкрепяни от Техеран групировки. Командирът на силите заяви, че става въпрос за нападение, докато армията съобщи, че провежда разследване.

Отделно от това в неделя подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" заяви, че е свалила израелски дрон, който е изпълнявал бойна мисия в Южен Ливан. Израелските сили и "Хизбула" разменят огън от повече от шест месеца успоредно с войната в Газа, което подхранва опасенията за по-нататъшна ескалация.

Данните са актуални към 9.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още