IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ въвеждат санкции срещу петролния сектор на Иран

Мерките са включени в законодателния пакет за помощ на Украйна, Израел и Тайван

08:47 | 21.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Камарата на представителите на САЩ е прокарала нови санкции срещу петролния сектор на Иран. Мярката трябва да бъде одобрена от Сената до дни.

Санкциите са част от пакета за помощ на Украйна, Израел и Тайван. Законодателството е предварително договорено с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и Белият дом казва, че го подкрепя, пише Bloomberg.

Законодателството ще разшири санкциите срещу Иран и ще обхване и чуждестранни пристанища, кораби и рафинерии, които съзнателно обработват или транспортират ирански суров петрол в нарушение на съществуващите санкции на САЩ.

Предвижда се разширяване и на т.нар. вторични санкции, за да се обхванат всички трансакции между китайски финансови институции и санкционирани ирански банки, използвани за закупуване на петрол и петролни продукти.

Около 80% от около 1,5 млн. барела дневен износ на петрол от Иран се доставят до независими рафинерии в Китай.

Санкциите включват и възможности за освобождаване на ирански петрол от санкциите с решение на президента на САЩ.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън през октомври отхвърли широко разпространеното схващане, че САЩ постепенно са облекчили някои санкции върху продажбите на ирански петрол като част от усилията за дипломатическо сближаване, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 21.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 седмица
В отговор Иран затваря Ормузкия пролив и цените на петрола хвръкват до небесата. А Русия ще продава на $60, нали? Може, ама друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още