IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа от ЕЦБ: Несигурността около петрола няма да спре намаляването на лихвите през юни

Според него намаляването на лихвите на ЕЦБ няма да зависи от Федералния резерв

17:39 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка няма да се откаже от първото намаление на лихвения процент през юни поради несигурността при цените на петрола. Това заяви гувернъорът на Френската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилерой дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

Според него дори конфликтът в Близкия изток наистина доведе до повишаване на цените на „черното злато“, централните банкери ще трябва първо да анализират дали подобен шок подхранва базовите цени и инфлационните очаквания. Това означава, че няма да има „механична" реакция, каза още финансистът в интервю за Les Echos.

Запитан дали несигурността може да забави началото на облекчаването на паричната политика от страна на ЕЦБ, той отговори: „Не, освен ако няма изненада, не трябва да чакаме твърде много".

Представителите на централната банка на еврозоната са единодушни, че решението им за лихвените проценти на 6 юни вероятно ще бъде моментът, в който ще започнат да понижават разходите по заемите. Вилроа е привърженик на подобен ход за разлика от онези негови колеги, които са привърженици на по-строгата парична политика, които са убедени в различна степен.

„От момента, в който имаме достатъчна увереност във факта, че ще постигнем целта за инфлация от 2% до следващата година, наше задължение е да сведем до минимум разходите по заемите", заяви гувернъорът на Френската централна банка. „Винаги ще имаме възможност да се адаптираме, ако външен шок заплашва с дефлация", добави той.

Франсоа Вилроа дьо Гало смята също, че намаляването на лихвите на ЕЦБ няма да зависи от Федералния резерв, който вероятно ше изчака по-дълго, преди да облекчи политиката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още