IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, инвеститорите следят преговорите за примирие между "Хамас" и Израел*

Инвеститорите очакват и заседанието на Федералния резерв на САЩ на 1 май

09:28 | 30.04.24 г.
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола се понижават във вторник, след като преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Кайро помогнаха да се потушат опасенията за разширяване на конфликта в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 10 цента, или 0,11%, до 88,30 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate - с 13 цента, или 0,16%, до 82,50 долара за барел.

"Продължаващите преговори за потенциално прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ накараха пазарните участници да продължат да оттеглят премията за геополитически риск при цените на петрола, докато предстоящото заседание на Фед предизвиква някои резерви в краткосрочен план", коментира Йоп Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

"Запазването на лихвените проценти на по-високи нива за по-дълго време може да предизвика по-нататъшно поскъпване на щатския долар, като в същото време поставя някои рискове пред перспективите за търсене на „черно злато“, добави той.

Преговарящите от „Хамас“ напуснаха египетската столица късно в понеделник. Те искат да се консултират с ръководството на групировката след разговори с катарски и египетски посредници относно отговора на предложението за поетапно примирие, което Израел представи през уикенда.

Докато лидерите на „Хамас“ бяха на посещение в Кайро, в понеделник израелски въздушни удари отнеха живота на десетки палестинци, като повече от половината загинали са в южния град Рафах в Газа.

Инвеститорите очакват и заседанието на Федералния резерв на 1 май, след което ще стане ясно дали финансовата институция е взела решение за намаляване на лихвените проценти.

Данните от петък показват, че инфлацията в САЩ се е ускорила до 2,7% през 12-те месеца до края на март, което е над целта на Фед от 2%. По-бавната инфлация би увеличила вероятността за намаляване на лихвените проценти, което би стимулирало икономическия растеж и търсенето на петрол.

Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още