IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията на UniCredit за повече приходи дават резултат със силни данни за 2021 г.

Заради геополитическото напрежение между Москва и Запада италианската банка се отказва от покупката на руския кредитор „Открытие“

14:54 | 28.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Италианската банка UniCredit отчете по-добри от очакваното резултати за 2021 г., след като усилията на новия изпълнителен директор Андреа Орчел за по-големи приходи започнаха да дават плод. В същото време разходите остават под контрол въпреки увеличаващите се възнаграждения и еднократните плащания, съобщава Ройтерс.

UniCredit също така потвърди, че вече не разглежда възможността за покупка на руския кредитор „Открытие“ заради геополитическото напрежение между Москва и Запада заради Украйна.

„Открытие“ е системно важна руска банка, която бе национализирана през 2017 г. в рамките на най-голямата в страната спасителна програма, след като кредиторът фалира заради дългове, свързани до голяма степен с предишните собственици, припомня Bloomberg.

Орчел залага на смели планове за разпределение на капитал, за да подпомогне поскъпването на акциите на банката. Тя ще разпредели 3,75 млрд. евро на акционерите си под формата на 1,17 млрд. евро дивидент и 2,28 млрд. евро обратно изкупуване на акции.

Въпреки представянето минути след 12:30 ч. българско време книжата на UniCredit поевтиняха с 1,8% на борсата в Милано.

Опитът на Орчел в инвестиционното банкиране разпали очакванията, че кредиторът ще потърси сливане или придобиване, въпреки че през октомври се отказа от сделка за спасяването на конкурента Monte dei Paschi, тъй като не можаха да бъдат договорени условията.

Въпреки това изпълнителният директор увери, че банката ще продължи да разглежда опциите си за сливане и придобиване, но отхвърли възможността за преследване на сделки, които да застрашат целта на UniCredit за връщане на капитал към акционерите през идните години.

До четвъртък акциите на банката са поскъпнали с 19%, откакто Орчел обеща на 9 декември да генерира 16 млрд. евро капитал до 2024 г. и да го даде на акционерите чрез дивиденти и обратни изкупувания.

Според отчета на UniCredit приходите за 2021 г. са в размер на 18 млрд. евро, което е над прогнозираните 16 млрд. евро. Основната печалба е 3,9 млрд. евро, което отново е над очакваните 3,7 млрд. евро.

Като цяло разходите също са по-малки от очакваното въпреки увеличението на бонусите за мениджърите. UniCredit отчита и малко по-високо съотношение на капитала от първи ред и претеглените спрямо риска активи.

Разходите за преструктуриране и други промени, свързани с разпределението на активи в рамките на плана на Орчел, са довели до загуба от 1,44 млрд. евро за тримесечието от октомври до декември, което е над очакваното.

От UniCredit съобщават също, че са подписали нови застрахователни сделки с германската Allianz, което се очаква да увеличи приходите от такси през идната година. В рамките на споразумението с Allianz, която притежава 3,13% от UniCredit, италианският кредитор ще може да разпространява собствените си продукти чрез дигиталната платформа на застрахователя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още