IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пощенска банка придоби българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс

Финализирането на сделката се очаква в първите месеци на 2023 г.

11:55 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Пощенска банка
Снимка: Пощенска банка

Пощенска банка придобива българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс съгласно подписано тази седмица споразумение между двете дружества, съобщиха от банката.

На база на постигнатите договорености Пощенска банка е подписала пут опция в полза на БНП Париба Пърсънъл Файненс по отношение на продажбата на клона ѝ в България.

С финализирането на сделката, което се очаква в първите месеци на 2023 г., Пощенска банка ще добави нова клиентска база към портфолиото си и нови възможности за кръстосани продажби и внедряване на иновативни дигитални решения за клиентите на двете финансови институции, посочват от банката.

„Сделката за придобиването на клона на БНП Париба Пърсънъл Файненс в България е поредна стъпка към разширяване на пазарния ни дял и заемането на стабилна позиция в „голямата четворка“ на банковия бизнес. Всички ние в Пощенска банка отчитаме това поредно придобиване като наистина голямо постижение, с което ще се превърнем в единствената финансова институция у нас, осъществила три поредни сливания за изключително кратък период. Убедена съм, че тази сделка ще се превърне в реален еталон на успеха, точно както преди няколко години успешно придобихме българския клон на Алфа Банк и Банка Пиреос България“, заяви Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка.

Придобиването на БНП Париба Пърсънъл Файненс – клон България е ключово събитие и за стратегията на Юробанк Груп, от която Пощенска банка е част, за разширяване на международната ѝ дейност с инвестиция в значими регионални пазари и бизнеси и се случва броени дни след като групата увеличи дела си в една от най-големите ритейл банки в Кипър Hellenic Bank.

Трансакцията ще се отрази върху базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на Юробанк Груп с 22 базисни точки, като се очаква те бързо да бъдат възстановени чрез постигането на висока доходност и синергии.

От 2007 г. БНП е постигнала значително присъствие в ритейл бизнеса в България. Към 30 септември тази година клонът на БНП Париба Пърсънъл Файненс в България има общи активи в размер на 450 млн. евро, нетни заеми от 406 млн. евро и близо 100 млн. евро депозити. У нас БНП Париба Пърсънъл Файненс оперира с 44 клона. Печалбата преди данъци за първите 9 месеца на годината надхвърля 20 млн. евро.

Приключването на сделката подлежи на процедура по консултиране с централния съвет на служителите на BNP („Централен социален и икономически комитет“), съгласно френския Кодекс на труда и обичайните одобрения от компетентните регулаторни органи, се уточнява в съобщение на Юробанк.

Пощенска банка е четвъртата по активи банка в България, но трета по размер на кредити и депозити измежду големите банки. Към септември 2022 г. кредитният портфейл на Пощенска банка надхвърля 10 млрд. лв., което е ръст от 14,5% на годишна база и пазарен дял от 11,9%. За последната година банката е подобрила пазарния си дял с над 20 базисни точки.

Последна актуализация: 12:23 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още