IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахованите загуби в света стигнаха 120 млрд. долара през 2022 г.

Климатичните промени създават новото нормално за застрахователните компании

11:24 | 10.01.23 г.
Част от Флорида, опустошена след урагана Иън. Снимка: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images
Част от Флорида, опустошена след урагана Иън. Снимка: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images

Застрахователната индустрия изпитва трудности да се адаптира към "новото нормално", в което загубите в резултат на климатичните промени вече редовно надвишават 100 млрд. долара годишно, предава Bloomberg.

Застрахованите загуби от природни бедствия удариха около 120 млрд. долара през 2022 г., а повечето са свързани с времето, сочат данни, събрани от Munich Re. Ураганът Иън, който опустоши Флорида през септември, е отговорен за около половината от тези загуби. Като се включат незастрахованите загуби, общата цена на щетите от бури, суши, земетресения и пожари миналата година е стигнала 270 млрд. долара.

„Не може да се отрече, че климатичните промени са двигател на загубите от природни катастрофи“, казва Ернст Раух, главен учен по климата в Munich Re, в интервю. „Застрахованите загуби за над 100 млрд. долара годишно са новото нормално“.

Това е сериозно отклонение от индустриалните норми отпреди по-малко от две десетилетия. Преди 2005 г. - годината, през която ураганът Катрина опустоши Ню Орлиънс, застрахованите загуби не са надвишавали 50 млрд. долара годишно, коригирано спрямо инфлацията, показват данните на Munich Re. Много по-високото ниво на загуби, които се внедриха през това десетилетие, се случва, докато застрахователите се борят и с острия ръст на инфлацията и по-високите нива на пазарна волатилност.

Щети от природни бедствия в световен мащаб. Графика: Ройтерс Щети от природни бедствия в световен мащаб. Графика: Ройтерс

Бурите и наводненията са се оказали особено унищожителни миналата година. След урагана Иън наводненията в Австралия през февруари и март изпъкват като най-скъпите природни бедствия за 2022 г., като според Munich Re застрахованите загуби възлизат на около 4 млрд. долара.

Екстремните наводнения предизвикаха хаос и в началото на 2023 г. След години на суша Калифорния сега води дълга битка с наводнения след бури в Тихия океан, които убиха поне 14 души, затвариха магистрали из целия щат и накараха жителите да бягат, за да се спасят.

Германският застраховател казва, че е твърде рано да се даде надеждна оценка на загубите, причинени от Елиът – името, дадено на зимната буря, която смрази САЩ миналия месец.

Докладът на Munich Re показва още, че незастрахованите загуби са значително по-високи от покритите от застрахователни компании, които обикновено се фокусират върху развития свят. В същото време Африка и Азия често понасят основната тежест от последиците от климатичните промени.

Разрушени от наводненията в Пакистан пътища. Снимка: Zubair Abbas/Anadolu Agency via Getty Images Разрушени от наводненията в Пакистан пътища. Снимка: Zubair Abbas/Anadolu Agency via Getty Images

World Weather Attribution – група учени, които анализират екстремното време за доказателства за климатичните промени, открива, че наводненията са довели до смъртта на над 800 души в Нигерия, Нигер и Чад миналото лято. Най-опустошителните наводнения през 2022 г. бяха тези в Пакистан, които оставиха след себе си 1700 жертви и безброй хора, изложени на болести като малария, холера и други пренасяни по вода. Преките загуби от това събитие се оценяват на поне 15 млрд. долара, като почти нищо не е било застраховано, казва Munich Re.

Тъй като такива опустошения са извън обхвата на покритие на застрахователите, правителствата и международните организации търсят нови рамки за насочване на пари към най-засегнатите от климатичните промени. На срещата на върха за климата COP27 в Египет миналата година преговарящите се споразумяха да създадат фонд, който да помогне на развиващите се страни, подсигурявайки ангажименти от богатите държави.

Създаването на такъв фонд „не е за раздаване на благотворителност“, каза Шери Реман, министър на климата на Пакистан, след сключването на сделката в края на ноември. „Това очевидно е първоначална вноска за по-дълга инвестиция в нашето общо бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още