IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия задържа вдигането на лихвите, но се задава увеличение през март

Norges Bank запази основната лихва по депозитите на ниво от 2,75%

13:05 | 19.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Норвегия постави на пауза затягането на паричната си политика, като същевременно сигнализира, че през март вероятно ще бъде необходимо да повиши лихвите с четвърт пункт, за да овладее инфлацията, предаде Bloomberg.

Norges Bank запази основната лихва по депозитите на ниво от 2,75% в четвъртък, както прогнозираха повечето икономисти.

Официални лица на банката казаха, че лихвата „най-вероятно ще бъде повишена през март“ - перспектива, която би съвпаднала с прогнозата от декември, че основният лихвен процент ще се увеличи до „около 3%“ тази година.

„Лихвеният процент ще трябва да бъде увеличен още малко“, заявиха от централната банка. Въпреки това „лихвеният процент беше повишен значително за кратък период от време и паричната политика започна да оказва затягащо въздействие върху икономиката. Това може да предполага по-постепенен подход към определянето на лихвените проценти".

Решението не дава ясна индикация дали Норвегия ще е сред първите развити икономики, които слагат край на затягането на паричната политика, след като поведе в тази група в началото на повишаването на лихвите през септември 2021 г.

Над една трета от решенията на централните банки тази година предвиждат запазване на лихвените проценти без промяна. Графика: Bloomberg Над една трета от решенията на централните банки тази година предвиждат запазване на лихвените проценти без промяна. Графика: Bloomberg

Тъй като инфлацията се забавя до седеммесечно дъно, а богатата на изкопаеми горива норвежка икономика е изправена пред лека рецесия, централната банка зае по-предпазлива позиция.

Ако Норвегия приключи с повишаването на лихвените проценти през следващите месеци, тя няма да е единствената сред развитите икономики. Австралия и Канада също сигнализираха, че са близо до края на повишенията на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още