IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вижда правна основа за използване на блокирани руски активи

Става въпрос за евентуално използване на активи на Руската централна банка с инвестиционна цел

16:16 | 26.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Mikhail Galustov/Bloomberg News
Снимка: Mikhail Galustov/Bloomberg News

Европейският съюз има правната власт временно да използва с инвестиционна цел най-малко 33,8 млрд. евро активи на руската централна банка, за да помогне за възстановяването на Украйна. Това е било съобщено на страните членки на блока, съобщават запознати с въпроса пред Bloomberg.

Съветът за правни въпроси на блока е казал на дипломатите, че такъв план е осъществим от правна гледна точка, стига активите да не бъдат отчуждени и някои други условия да бъдат спазени, посочват източниците. Те предвиждат крайна дата на инвестицията, фокус върху ликвидни активи и гаранция, че главницата и лихвата ще бъдат върнати на Русия в даден момент, допълват те.

ЕС разглежда възможности да използва блокирани руски активи след инвазията на Москва в Украйна, но засега предложението се приема като противоречиво и обсъжданията са в много ранен етап. Европейски представители, както и някои държави членки се притесняват за правната обосновка на подобен ход и прецедентът, който може да бъде създаден.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че иска Русия да си плати за унищоженията от инвазията „със замразените средства на олигарси и активи на нейната (на Русия – бел. ред.) централна банка“.

Представители на Г-7 и ЕС вече заявиха, че няма ясна правна основа за това просто да бъдат конфискувани активи на руската централна банка и пренасочени към Украйна.

Вместо това, като първа стъпка ЕС обмисля обединението на активите на европейско или международно равнище, за да се генерира възвръщаемост, която може да бъде използвана за финансиране на възстановителните дейности в Украйна – задача, която според световната банка ще струва 350 млрд. долара.

И макар някои адвокати на ЕС да виждат възможен път напред, то от Европейската комисия са по-предпазливи за изпълнението от правна гледна точка, както и за цялостната сложност на процедурата, съобщават запознатите. Представителите на блока също така смятат, че изпълнението на какъвто и да било план ще стане в сътрудничество с Г-7.

От ЕК също така предупреждават, че би било трудно да се вземе категорично решение, докато няма яснота за обема на активи, които могат да бъдат използвани, а първата стъпка би била тяхното местоположение да бъде установено. Според някои изчисления активите на руската централна банка, блокирани в чужбина, са в размер на около 300 млрд. долара. Според представители на блока около 33,8 млрд. евро от тази сума се намират в базирани в ЕС депозити, въпреки че сумата все още се уточнява.

Боравенето с руски активи обаче носи рискове. По време на дискусия с посланиците на страните членки в сряда адвокати на блока са обяснили, че ако се стигне до загуби, докато блокът управлява средствата, то ще трябва да бъдат платени компенсации през европейския бюджет или от страните членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 1 година
В комунистически ЕС всичко е възможно! Да живее национализацията! Да живее комунизЪма! Нали така другари?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
aldy
преди 1 година
Открай време са крали, крадат и ще крадат. Винаги. Крадяха колониите, като колониални империи, крадат сега доверчивите източни европейци, сега им се приискаха паричките на РФ. Нищо, че срещу тях РЦБ си тиражира рубли, в съответствие с правилата на МВФ и спокойно си финансира войната с Бандероландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още