IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ вдигна основния лихвен процент до 1,82% от февруари

Това е поредно повишение на измерителя, който се определя на база сключените сделки на междубанковия пазар в България

12:33 | 01.02.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

От 1 февруари 2023 г. основният лихвен процент (проста годишна лихва) е в размер на 1,82%, обяви централната банка на сайта си.

Това е поредно повишение на измерителя, който се определя на база сключените сделки на междубанковия пазар в България.

През януари основният лихвен процент се вдигна до 1,42%, а през декември – до 1,30%.

Централната банка започна да увеличава основния лихвен процент от октомври миналата година, когато от 0% той стана 0,49%.

Основният лихвен процент се прилага ограничено на банковия пазар в България и засяга някой левови кредити, като повечето банки използват данни от "Лихвената статистика" на БНБ при определяне на своите референти лихвени проценти, които са част от цялостната цена на даден заем.

В България основният лихвен процент няма пряко отражение върху лихвите по депозитите, а по повечето кредите се определят от лихвените нива, установени от Европейската централна банка.

Основната лихва в България се увеличава на фона на повишените лихвени нива от Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар в нашата страна.

С увеличението на основния лихвен процент нараства и законната лихва за забава, която е 10% плюс стойността на индикатора.

Досега обаче, въпреки поскъпването от октомври, наказателната лихва не се промени. Причината е, че тя се определя два пъти в годината – през юли и януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още